Темы: 20
Присоединился: Sep 2018
Доброго дня всім!
Наш регіон особливо потребує ефективних методів поливу, враховуючи мінливість погодних умов та ризик посухи. Цікавить думка колег щодо оптимальних схем зрошення кукурудзи: крапельне, дощування чи інші? Які гідності і недоліки ви бачите в різних технологіях? Також важливі питання економії води та енергозабезпечення.
Враховуючи наші ґрунти та клімат, який спосіб поливу буде найефективнішим у плані підвищення врожайності і мінімізації втрат?
Які системи управління зрошенням ви використовуєте для контролю показників вологості ґрунту?
Темы: 86
Присоединился: Dec 2012
Вітаю! Крапельне зрошення – це чудовий варіант для кукурудзи в степовій зоні. Воно дозволяє доставляти воду безпосередньо до коренів рослини, мінімізуючи втрати на випаровування та просочування.
Ми використовуємо датчики вологості ґрунту та контролюємо рівень води в накопичувальних басейнах. Це дає змогу регулювати полив відповідно до потреб рослини.
Темы: 89
Присоединился: Oct 2013
Я пробував обидва способи: крапельне зрошення і дощування. З досвіду, крапельне дає більш економічний полив води і сприяє розвитку потужної кореневої системи кукурудзи.
Дощуванням легше обробляти великі площі, але витрати води набагато вищі.
Темы: 204
Присоединился: May 2014
Нещодавно впровадили систему автоматичного контролю поливу. Датчики вологості і температури відправляють дані на центральний комп'ютер, який регулює подачу води відповідно до погодних умов.
Це дозволяє нам економити електроенергію та оптимізувати використання води.
Темы: 20
А я пробував комбінований спосіб: крапельне зрошення для перших фаз росту і дощування на етапі формування зерна. Це дозволило мені отримати хороший врожай.
Які датчики вологості ґрунту ви використовуєте? Я планую придбати нові.
Темы: 44
Присоединился: Aug 2013
Для крапельного зрошення важливо правильно підібрати тип емітерів, щоб вода рівномірно розподілялася по всій площі.
Також рекомендую використовувати мульчування для зменшення випаровування вологи з ґрунту.
Темы: 45
Присоединился: Mar 2010
Погоджуюсь з SoilDoctor, крапельне зрошення є найкращим варіантом для кукурудзи.
Особливо важливо враховувати глибину закладення труб і відстань між ними. Я вважаю оптимальним 70-80 см вглиб і 50 см один від одного.
Темы: 12
Щодо енергозабезпечення, чи використовуєте ви сонячні панелі для живлення насосів? Це може бути дуже економічним рішенням в довгостроковій перспективі.
Також цікавить ваш досвід використання різних добрив при крапельному зрошенні.
Темы: 29
Важливо слідкувати за чистотою води, яку подаєте в систему крапельного зрошення. Засмічення емітерів може призвести до нерівномірного поливу і загибелі рослин.
Регулярно проводимо гідравлічне очищення системи.