Agronom.Club
Оптимальні схеми зрошення для кукурудзи в степовій зоні України - Printable Version

+- Agronom.Club (https://agronom.club)
+-- Forum: Системы земледелия и агротехнологии (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=50)
+--- Forum: Орошение (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=56)
+--- Thread: Оптимальні схеми зрошення для кукурудзи в степовій зоні України (/showthread.php?tid=118870)

Оптимальні схеми зрошення для кукурудзи в степовій зоні України - FermerPoltava59 - 12-31-2021

Доброго дня всім!

Наш регіон особливо потребує ефективних методів поливу, враховуючи мінливість погодних умов та ризик посухи. Цікавить думка колег щодо оптимальних схем зрошення кукурудзи: крапельне, дощування чи інші? Які гідності і недоліки ви бачите в різних технологіях? Також важливі питання економії води та енергозабезпечення.

Враховуючи наші ґрунти та клімат, який спосіб поливу буде найефективнішим у плані підвищення врожайності і мінімізації втрат?

Які системи управління зрошенням ви використовуєте для контролю показників вологості ґрунту?

Re: Оптимальні схеми зрошення для кукурудзи в степовій зоні України - FermerPoltava68 - 01-01-2022

Вітаю! Крапельне зрошення – це чудовий варіант для кукурудзи в степовій зоні. Воно дозволяє доставляти воду безпосередньо до коренів рослини, мінімізуючи втрати на випаровування та просочування.

Ми використовуємо датчики вологості ґрунту та контролюємо рівень води в накопичувальних басейнах. Це дає змогу регулювати полив відповідно до потреб рослини.

Re: Оптимальні схеми зрошення для кукурудзи в степовій зоні України - AgroMax8278 - 01-01-2022

Я пробував обидва способи: крапельне зрошення і дощування. З досвіду, крапельне дає більш економічний полив води і сприяє розвитку потужної кореневої системи кукурудзи.

Дощуванням легше обробляти великі площі, але витрати води набагато вищі.

Re: Оптимальні схеми зрошення для кукурудзи в степовій зоні України - AgroPivden76 - 01-01-2022

Нещодавно впровадили систему автоматичного контролю поливу. Датчики вологості і температури відправляють дані на центральний комп'ютер, який регулює подачу води відповідно до погодних умов.

Це дозволяє нам економити електроенергію та оптимізувати використання води.

Re: Оптимальні схеми зрошення для кукурудзи в степовій зоні України - FermerPoltava59 - 01-01-2022

А я пробував комбінований спосіб: крапельне зрошення для перших фаз росту і дощування на етапі формування зерна. Це дозволило мені отримати хороший врожай.

Які датчики вологості ґрунту ви використовуєте? Я планую придбати нові.

Re: Оптимальні схеми зрошення для кукурудзи в степовій зоні України - FermerPoltava34 - 01-01-2022

Для крапельного зрошення важливо правильно підібрати тип емітерів, щоб вода рівномірно розподілялася по всій площі.

Також рекомендую використовувати мульчування для зменшення випаровування вологи з ґрунту.

Re: Оптимальні схеми зрошення для кукурудзи в степовій зоні України - FermerPoltava51 - 01-01-2022

Погоджуюсь з SoilDoctor, крапельне зрошення є найкращим варіантом для кукурудзи.

Особливо важливо враховувати глибину закладення труб і відстань між ними. Я вважаю оптимальним 70-80 см вглиб і 50 см один від одного.

Re: Оптимальні схеми зрошення для кукурудзи в степовій зоні України - GrainZernoMaster - 01-01-2022

Щодо енергозабезпечення, чи використовуєте ви сонячні панелі для живлення насосів? Це може бути дуже економічним рішенням в довгостроковій перспективі.

Також цікавить ваш досвід використання різних добрив при крапельному зрошенні.

Re: Оптимальні схеми зрошення для кукурудзи в степовій зоні України - АгроПівдень_Петрович - 01-01-2022

Важливо слідкувати за чистотою води, яку подаєте в систему крапельного зрошення. Засмічення емітерів може призвести до нерівномірного поливу і загибелі рослин.

Регулярно проводимо гідравлічне очищення системи.