Темы: 29
Присоединился: Sep 2018
Доброго дня всім! У цьому сезоні маю намір збільшити площі під соняшником. Хочу поцікавитися у досвідчених агрономів щодо оптимальної системи механічної обробки ґрунту при вирощуванні цієї культури, особливо в регіоні з достатньо вологим кліматом.
Якісь переваги має оранка плугом? Чи краще застосовувати безполицеву технологію з міні-диском та боронуванням? Останнім часом багато говорять про No-Till, але чи підходить це для соняшнику у наших умовах?
Буду вдячний за ваші поради і досвід.
З повагою,
АгроПівдень
Темы: 12
Вітаю! В умовах достатнього зволоження я б рекомендував віддати перевагу мінімальній обробці ґрунту. Дискування разом з боронуванням допоможе зберегти вологу в шарі, де знаходиться коренева система соняшнику.
No-Till може бути успішним, але потребує ретельного контролю за поширенням бур'янів та дотримання сівозміни. Також необхідно враховувати стан ґрунту та попередника.
Темы: 15
Присоединился: Jul 2019
Я з АгроПівднем повністю згоден. В нашому регіоні ми використовуємо міні-диск для підготовки поля, а потім проводимо боронування. Це дозволяє нам добре зберегти вологу і зменшити ерозію ґрунту.
Проте останнім часом я теж цікавлюся No-Till технологією. Але поки не наважуюсь повністю переходити на неї.
Темы: 204
Присоединился: May 2014
Для соняшнику я б все ж таки рекомендував оранку, особливо якщо є велика кількість пожнивних рештків попередника. Вона дозволяє закласти їх в ґрунт і усунути проблему з бур'янами.
Звісно, потрібно враховувати стан ґрунту та його родючість.
Темы: 60
Присоединился: May 2014
Оранка плугом може бути доречною, якщо є необхідність глибокої підготовки ґрунту і закладання органічних решток. Але вона має свої недоліки – руйнує структуру ґрунту та збільшує втрати вологи.
Я б спробував комбінований варіант: дискування + боронування перед посівом, а потім мульчування за допомогою сівалок прямого висіву.
Темы: 29
У нас в господарстві орали завжди, і соняшник добре росте.
Але бачу, що всі схиляються до мінімальної обробки. Можливо, варто спробувати.
Темы: 9
Присоединился: Jul 2019
Оранка — це важкий і енергозатратний спосіб обробки ґрунту. За останні роки я перейшов на дискову технологію, бо вона простіша і ефективніша у боротьбі з бур'янами.
Потрібно тільки правильно підібрати глибину та частоту обробітку.