![]() |
|
Механічна обробка ґрунту при вирощуванні соняшнику: що краще? - Printable Version +- Agronom.Club (https://agronom.club) +-- Forum: Системы земледелия и агротехнологии (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=50) +--- Forum: Классическая обработка почвы (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=53) +--- Thread: Механічна обробка ґрунту при вирощуванні соняшнику: що краще? (/showthread.php?tid=118373) |
Механічна обробка ґрунту при вирощуванні соняшнику: що краще? - АгроПівдень_Петрович - 05-29-2022 Доброго дня всім! У цьому сезоні маю намір збільшити площі під соняшником. Хочу поцікавитися у досвідчених агрономів щодо оптимальної системи механічної обробки ґрунту при вирощуванні цієї культури, особливо в регіоні з достатньо вологим кліматом. Якісь переваги має оранка плугом? Чи краще застосовувати безполицеву технологію з міні-диском та боронуванням? Останнім часом багато говорять про No-Till, але чи підходить це для соняшнику у наших умовах? Буду вдячний за ваші поради і досвід. З повагою, АгроПівдень Re: Механічна обробка ґрунту при вирощуванні соняшнику: що краще? - GrainZernoMaster - 05-29-2022 Вітаю! В умовах достатнього зволоження я б рекомендував віддати перевагу мінімальній обробці ґрунту. Дискування разом з боронуванням допоможе зберегти вологу в шарі, де знаходиться коренева система соняшнику. No-Till може бути успішним, але потребує ретельного контролю за поширенням бур'янів та дотримання сівозміни. Також необхідно враховувати стан ґрунту та попередника. Re: Механічна обробка ґрунту при вирощуванні соняшнику: що краще? - soildoctor_harvest - 05-29-2022 Я з АгроПівднем повністю згоден. В нашому регіоні ми використовуємо міні-диск для підготовки поля, а потім проводимо боронування. Це дозволяє нам добре зберегти вологу і зменшити ерозію ґрунту. Проте останнім часом я теж цікавлюся No-Till технологією. Але поки не наважуюсь повністю переходити на неї. Re: Механічна обробка ґрунту при вирощуванні соняшнику: що краще? - AgroPivden76 - 05-29-2022 Для соняшнику я б все ж таки рекомендував оранку, особливо якщо є велика кількість пожнивних рештків попередника. Вона дозволяє закласти їх в ґрунт і усунути проблему з бур'янами. Звісно, потрібно враховувати стан ґрунту та його родючість. Re: Механічна обробка ґрунту при вирощуванні соняшнику: що краще? - AgrotechFieldexpert21 - 05-29-2022 Оранка плугом може бути доречною, якщо є необхідність глибокої підготовки ґрунту і закладання органічних решток. Але вона має свої недоліки – руйнує структуру ґрунту та збільшує втрати вологи. Я б спробував комбінований варіант: дискування + боронування перед посівом, а потім мульчування за допомогою сівалок прямого висіву. Re: Механічна обробка ґрунту при вирощуванні соняшнику: що краще? - АгроПівдень_Петрович - 05-29-2022 У нас в господарстві орали завжди, і соняшник добре росте. Але бачу, що всі схиляються до мінімальної обробки. Можливо, варто спробувати. Re: Механічна обробка ґрунту при вирощуванні соняшнику: що краще? - fermer-zernomaster - 05-29-2022 Оранка — це важкий і енергозатратний спосіб обробки ґрунту. За останні роки я перейшов на дискову технологію, бо вона простіша і ефективніша у боротьбі з бур'янами. Потрібно тільки правильно підібрати глибину та частоту обробітку. |