Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Какая обработка почвы лучшая для подсолнечника?
Доброго времени суток всем агрономам и фермерам! На нашей ферме мы сейчас решаем вопрос о подготовке почвы к посеву подсолнуха. Рассматриваем два варианта: традиционный глубокий отвал или минимальную обработку с использованием дисковых борон.

Глубокий отвал, конечно, даёт хороший рыхление и измельчение соломы, но он также увеличивает эрозию почвы и расход топлива. Минимальная обработка кажется более привлекательной в плане экономии средств и сохранения структуры почвы, но мы не уверены, как она повлияет на всхожесть подсолнечника и развитие сорняков.

Каковы ваши рекомендации? С каким вариантом обработки вы получили лучшие результаты при выращивании подсолнуха?

Заранее благодарен за ответы!
Ответить
Привіт! Я працюю агрономом-консультантом вже понад десять років. Щодо вашого питання про підготовку ґрунту до посіву соняшнику, то я б порадив вам розглянути можливість безполицевого обробітку.

Він дозволяє зберегти вологу в ґрунті та зменшити ерозію. Дискові борони добре подрібнюють пожнивні рештки і готують посівний шар, але при цьому не порушується структура нижніх шарів.

Звичайно, у вашому регіоні клімат може бути посушливим, тому потрібно враховувати ці ризики. Можливо, вам доведеться провести додаткове боронування для знищення бур'янів після посіву.
Ответить
Доброго дня, ФермерПолтава! Я теж займаюсь вирощуванням соняшнику в Полтавській області. В минулому році пробував безполицевий обробіток - результат був досить непоганим.

Бур'яни були під контролем, і вологи збереглося більше після дощів. Але все залежить від погодних умов. Якщо очікується посушливе літо, то можливо краще зробити більш глибокий обробіток.
Ответить
Звичайно, безполицевий обробіток має свої переваги. Але у нас в Херсонській області ми часто використовуємо міні-тіл підготовку ґрунту після збирання.

Потім сіємо відразу соняшник по стерні. Це дає змогу зберегти вологу та зменшити витрати на дизель, а також покращити структуру ґрунту і прискорити розкладання рослинних решток.
Ответить
В нашому господарстві ми використовуємо технологію strip-till для обробки соняшнику.

Це поєднання класичного і мінімального обробітку: вузькі смуги ґрунту готуються під посів, тоді як міжряддя залишається необробленим. Це зменшує ерозію та зберігає вологу в кореневмісному шарі.

Крім того, це сприяє накопиченню органічної речовини в ґрунті.
Ответить
Я працюю головним агрономом у господарстві в Харківській області. У нас, як правило, використовують комбінований обробіток: восени дискуємо ґрунт на глибину близько 15 см і навесні робимо мілке розпушування.

Це дає хороший баланс між збереженням структури ґрунту та знищенням бур'янів. Але потрібно враховувати, що ми маємо достатньо вологи в регіоні.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(и)