Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Вплив сидеральних культур на гумус в чорноземі
Доброго дня всім. Хотів би почути ваші думки щодо використання сидератів для підвищення рівня гумусу в наших родючих чорноземах. З одного боку, вони здаються досить ефективним способом відновлення структури ґрунту і збагачення його органічною речовиною.

Проте, є й певні побоювання: чи не призведе надмірна кількість зеленою маси до закислення ґрунту? Чи не буде вона гнити у вологих роках, викликаючи задуху рослин?

Я сам провів експеримент з гірчицею та овсом. Після їх заробки спостерігається поліпшення структури верхнього шару і деяке підвищення кількості мікроорганізмів у ґрунті, але чи це тривалий ефект?

Буду вдячний за ваші поради та досвід. Хотілося б знайти оптимальний баланс.
Ответить
Згоден з вами щодо закислення, це реальна проблема. Особливо якщо переборщити з гірчицею чи ріпаком.

Уникайте надмірного використання цих культур, а краще чергуйте їх із бобовими сидератами типу люпину або гороху - вони не тільки покращують структуру ґрунту, але й додають азот.
Ответить
Ще один важливий момент - слідкуйте за якістю подрібнення сидератів при їх загортанні. Чим дрібніші частинки, тим швидше вони розкладуться і утворять гумус.

Можна також додати трохи органо-мінерального препарату після заробки - це прискорить процес біохімічного перетворення.
Ответить
У мене на півдні Харківщини сидерати дуже добре показують себе, особливо після збирання соняшника чи кукурудзи.

Зазвичай сію люпин і овес в суміші - вони чудово ростуть і дають багато зеленоі маси. Гниють хіба що навесні, коли тримаються дощі.
Ответить
Я на своїй ділянці висіваю фацелію - дуже гарно вбирає нітрати і додає гумусу. Правда, вона трохи швидко відмирає.

А ще її можна використовувати для залучення комах-запилювачів.
Ответить
На великих полях використовуємо комбінацію з жита і вики. Жито добре розпушує ґрунт на глибині, а вика швидко нарощує зелену масу біля поверхні.

Проблема в тому, що вони досить пізно гинуть - потрібно слідкувати за погодними умовами при їх загортанні.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(и)