Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Органічне землеробство на полях Полтавщини: досвід і поради
Привіт всім! Я давно слідкую за цим форумом і вирішив поділитися своїм невеликим, але вже певним досвідом органічного землеробства. Ми почали перехід до органіки 3 роки тому на полях під Полтавою – спочатку з картоплі та соняшника, потім розширили на пшеницю і ріпак. Звичайно, було важко: перші два сезони урожайність впала майже вдвічі через відмову від хімічних добрив і гербіцидів. Але ми не здалися! В цьому році помітили значне поліпшення стану ґрунту – з'явилося більше мікроорганізмів, а вода краще вбирається. Також почали вирощувати сидерати між основними культурами для покращення структури ґрунту і придушення бур’янів.

Звичайно, це дуже впливає на наше господарство. Спочатку довелося збільшити площі під посів сидератів, що зменшило врожайність основних культур. Але ми вирішили, що краще мати менший урожай, але здоровий ґрунт і екологічно чисту продукцію. Також натрапили на проблему зі шкідниками – без хімічних обробок вони дуже швидко поширюються. Знайшли рішення в біологічній боротьбі та залученні корисних комах, але це потребує постійного контролю і певних знань.

Хотів би почути ваш досвід! Як ви боретеся з бур'янами на органічних полях? Які сидеральні культури вважаєте найефективнішими в умовах Полтавщини? Чи використовували біологічні препарати для захисту від шкідників?
Ответить
Привіт! З бур'янами ми боремося за допомогою міжрядної культивації та ручного прополювання. Сидерати сіємо переважно гірчицю білу та овес – вони добре пригнічують бур'яни і покращують структуру ґрунту. А от щодо біологічних препаратів, то я їх ще не пробував, але чув гарні відгуки про деякі на основі Bacillus thuringiensis.
Ответить
А ми висіємо гірчицю, бо вона ефективна проти дротянки. А якщо вже й доводиться використовувати хімічні засоби, то намагаємося брати ті, які розкладаються у ґрунті за короткий термін і не накопичують шкідливих речовин.

До речі, цікаво почути про ваш досвід з соняшником – як він себе показав в органічному землеробстві?
Ответить
Нещодавно чув, що деякі фермери використовують покривні культури в міжряддях – вони пригнічують ріст бур'янів і покращують родючість ґрунту. Але це потребує певних навичок у вирощуванні та обробці посівів.

Щодо боротьби з шкідниками, то я використовую настої трав – полин, пижмо, ромашку. Вони добре відлякують багатьох комах і є абсолютно безпечними для довкілля.
Ответить
Я б не радив відразу переходити на повний цикл органічного землеробства – це дуже складний і тривалий процес. Почніть з поступового зменшення використання хімічних добрив і гербіцидів, паралельно впроваджуючи нові технології.

Ще одне важливе питання: як ви реалізуєте свою органічну продукцію? Чи маєте якісь контракти чи сертифікати?
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(и)