Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Как правильно подготовить поле под посев сои в условиях недостатка влаги?
Доброго дня всем! Решили в этом году попробовать сеять сою. У нас в Полтавской области засуха, и мы переживаем о том как лучше подготовить почву для хорошего урожая при такой ситуации. Подскажите пожалуйста: какой агротехнологии нужно придерживаться? Какие сорта сои наиболее устойчивы к жаре? И стоит ли применять специальные удобрения или обработки, чтобы поле влагоустойчивее было?

Нам бы хотелось избежать потерь из-за засухи и получить как можно больший урожай. Начитались в интернете разных советов, но хотим услышать мнение опытных фермеров.

Буду благодарен любой полезной информации!
Ответить
Привіт! Соя досить посухостійка культура, але підготовка поля все ж важлива. За кілька тижнів до посіву зробіть дискування для збереження вологи в ґрунті. Сорти обирайте ранньостиглі та з коротким періодом вегетації – вони швидше завершать цикл розвитку і не постраждають від пізньої засухи.

Щодо добрив, фосфорні та калійні підживлення допоможуть зміцнити кореневу систему сої. Також можна обробити поле антистресовим препаратом перед посівом.
Ответить
Доповню попереднього колегу. Думаю, варто звернути увагу на технологію strip-till – вона дозволяє мінімізувати втрати вологи. Також добре обробіть поле гербіцидом перед посівом, щоб знищити бур'яни, які будуть конкурувати за вологу.

І не забувайте про мульчування міжряддя після посіву – це зменшить випаровування вологи з ґрунту.
Ответить
Я в цьому році сіяв сою по кукурудзі. Глибину заробки насіння зробив трохи більшою, ніж зазвичай – до 7 см, щоб забезпечити кращий контакт з вологою у нижніх шарах ґрунту. В результаті отримав непогані сходи навіть в умовах недостатнього поливу.
Ответить
А я рекомендую використовувати спеціальні біологічні препарати для підвищення посухостійкості сої. Вони стимулюють розвиток кореневої системи та покращують засвоєння вологи рослинами.

І ще – зробіть аналіз ґрунту перед посівом, щоб точно визначити потребу в мікроелементах.
Ответить
Враховуючи вашу засуху, намагайтеся сіяти сою в кінці березня або на початку квітня – щоб рослини мали змогу скористатися весняними дощами.

Також раджу звернути увагу на гібриди сої з підвищеною стійкістю до стресів. Вони краще переносять нестачу вологи та високу температуру.
Ответить
Я сію сою вже багато років і помітила, що добре допомагає регулярний полив краплинним зрошенням.

Хоча це й вимагає додаткових інвестицій, але в умовах засухи воно себе повністю окупає. В результаті отримуємо якісний урожай сої без втрат.
Ответить
А я використовую авіаційний обробіток посівів спеціальними полімерами, що утворюють на листках захисний шар від випаровування. Це дозволяє зменшити втрату вологи і зберегти врожай.

Також рекомендую приділити особливу увагу боротьбі зі шкідниками та хворобами – вони можуть послабити рослини і зробити їх більш вразливими до посухи.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(и)