Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Вплив глибини обробітку на врожайність пшениці озимої у степовій зоні
Доброго дня всім! Минулого року проводили досліди з різною глибиною основного обробітку ґрунту під пшеницю озиму. Цікаво почути ваш досвід та думку щодо цього питання.

Перший варіант – класична мінімальна обробка, лапою культиватором на глибину 10-12 см. Другий – глибоке розпушування дисковою бороною на глибину 25-27 см після збору попередника соняшнику. Третій варіант – нульова технологія без обробітку, лише внесення гербіцидів.

За результатами спостережень, глибокий обробітк значно покращив структуру ґрунту та забезпечив кращий ріст кореневої системи. На мінімальній обробці посіви відставали в розвитку на початку вегетації через посуху. Нульова технологія показала найменшу кількість бур'янів, але й урожайність була дещо нижчою.

Які ваші враження від різних способів обробітку ґрунту? Як ви вважаєте, чи є різниця у витратах на ці операції?

З повагою,
Олексій
Ответить
Вітаю, Олексію! Цікава тема. Я також працював з різними способами обробітку ґрунту в Полтавській області.

Gлибокий обробітк однозначно дає перевагу на важких глинистих грунтах. Але він і дорожчий та потребує більше палива. На легких піщаних ґрунтах я б радив мінімальну або нульову технологію, щоб зберегти вологу впродовж вегетації.
Ответить
Згоден з FermerPoltava. Важливо враховувати тип ґрунту та попередника. Глибоке розпушування – це добрий спосіб покращити інфільтрацію вологи, особливо після посухи.

Але не забудьте про збереження органічної речовини у ґрунті! Мінімальний обробіток допоможе зменшити її втрату.
Ответить
В мене мінімальний обробіток. Після культивації одразу висів напівпосівною сівалкою, а гербіциди – згідно схеми.

У цьому році спробував посів без попереднього обробітку тільки по борознах. Сіяв прямо після комбайна в стерню і нічого не підгортав. Замість культивації використали шлейф-культиватор.
Ответить
Я б ще додав, що важливо враховувати тип попередника. Якщо був кукурудза – краще робити мілкий обробіток і не заглиблюватися.

А з гербіцидами я використовую бакову суміш: гліфосат + 2,4-Д, а потім вже страховий гербіцид.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(и)