Темы: 204
Присоединился: May 2014
Вітаю всіх! Минулого року вперше спробував органічне вирощування помідорів. Натрапив на цікаву статтю про використання настоїв трав і золи для підживлення, та хотів би обговорити з вами власний досвід.
Перш за все, я почав із приготування компосту безпосередньо в полі: змішав опале листя, скошену траву та перегній. Замість мінеральних добрив використовував настій кропиви для підживлення розсади перед висадкою у відкритий грунт. Робив регулярні обприскування настоєм чистотілу від шкідників.
Загалом, врожайність була дещо нижчою, ніж при використанні мінеральних добрив, але помідори вийшли набагато смачніші та ароматні. Вразило те, що рослини були стійкішими до хвороб і шкідників.
Які ваші думки з цього приводу? Якими органічними методами підживлення та боротьби зі шкідниками користуєтесь ви?
Темы: 44
Присоединился: Aug 2013
Привіт! Я теж займаюсь органічним вирощуванням. З вашого досвіду цікаво, чи відчували різницю в термінах дозрівання? Чи довго росла розсада на настої кропиви?
Я використовую сидерати для покращення структури ґрунту і удобрюю його перегноєм та біогумусом. Також, від шкідників обробляю часниковим настоєм.
Темы: 88
Присоединился: Oct 2013
АгроПівдень, цікавий досвід! Я бачив деякі дослідження про вплив органічних добрив на якість помідорів і смакові властивості. Як ви контролювали рівень pH в ґрунті під час росту?
Я рекомендую використовувати фосфоробактерії для покращення засвоєння фосфору рослинами, особливо при органічному землеробстві.
Темы: 45
Присоединился: Mar 2010
Привіт всім! Я теж експериментую з вирощуванням помідорів без хімікатів. Хочу поділитися своїми спостереженнями щодо використання бур'янів як мульчі: вона добре зберігає вологу в ґрунті та запобігає росту нових бур'янів.
А ще, пробував готувати розчин з дріжджів і цукру для підживлення - здається допомагає. Що скажете?
Темы: 89
АгроПівдень, дякую за цікаву тему! Я вирощую помідори в теплицях, тому для мене актуально питання боротьби з хворобами. Чи не було у вас проблем із фітофторою при органічному вирощуванні? І чим її зупиняли?
Я користуюся сіркою та біопрепаратами.
Олег_Іванович, щодо дріжджів - цікава ідея! Можливо спробую.
Темы: 204
Присоединился: May 2014
Привіт колегам-органікам!
В мене є великий досвід з вирощуванням помідорів органічним методом. Невелика порада: використовуйте зелені добрива, наприклад люпин чи овес, для підвищення родючості ґрунту. Також я готую рідку органо-мінеральну підкормку, яка чудово стимулює ріст.
І не забудьте про полив: помідори дуже люблять вологу!
Темы: 35
Присоединился: Mar 2010
Органічне вирощування - це чудовий вибір, але потрібно враховувати деякі нюанси. Наприклад, при недостатньому рівні азоту в ґрунті органічні добрива можуть не дати бажаного результату.
Я раджу обов'язково аналізувати ґрунт перед посадкою і відповідно коригувати підживлення.
Темы: 88
Всім привіт! Цікава дискусія. Я намагаюсь обробляти помідори біологічними фунгіцидами, щоб мінімізувати використання хімії.
І ще одне: обов'язково робіть пасинкування рослин - це покращує аерацію та освітлення куща.