Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Особливості вирощування сої у південних регіонах України з огляду на посуху
Доброго дня всім! Хочу поділитися своїми спостереженнями щодо вирощування сої в умовах підвищеної засухи, як це часто трапляється в нашій місцевості. Минулого року ми спробували новий гібрид сортів, який рекомендований для посухостійких регіонів, і були приємно здивовані результатом. Він показав гарну стійкість до пересихання ґрунту та відносно високу врожайність навіть за недостатньої кількості опадів.

Важливим фактором у наш час є раціональне використання води. Ми вже кілька років застосовуємо метод крапельного зрошення, що дозволяє значно економити воду і забезпечує рослини необхідною вологістю саме там, де це потрібно. Також використовуємо мульчування ґрунту соломою, яке допомагає утримувати в землі вологості та захищає корені від перегріву.

Просимо поділитися своїм досвідом вирощування сої в умовах нестачі води. Які методи зрошення використовуєте? Чи застосовуєте якісь спеціальні агротехнічні прийоми для підвищення посухостійкості рослин? Буду вдячний за будь-які поради та рекомендації!
Ответить
Доброго дня! У Полтавській області у нас теж часто буває посуха. Ми також використовуємо крапельне зрошення і мульчування, але додатково вносимо органічні добрива для поліпшення структури ґрунту і його здатності утримувати вологу. Намагаємося сіяти сорт ранньостиглої групи – вони швидше дають урожай і менш схильні до негативного впливу посухи.
Ответить
Варто також звернути увагу на глибоке розпушування ґрунту перед посівом. Це дозволить корінням проникати глибше в землю у пошуках вологи, особливо це актуально для піщаних і супіщаних типів ґрунтів. Крім того, можна використовувати біологічні препарати на основі мікоризи – вони покращують засвоєння рослинами води та поживних речовин.
Ответить
Я додам, що ми також використовуємо сівозміну з включенням бобових культур. Вони покращують родючість ґрунту і накопичують азот, що сприятливо впливає на ріст сої та підвищує її врожайність у посушливі роки.

А ще дуже важливо вибирати сорти з високою толерантністю до стресу від нестачі вологи. Це можна дізнатися з опису гібриду.
Ответить
Зрошення - це дуже важливо, але не завжди можливо. Я робив ставку на посухостійкі гібриди та правильний підбір попередників. Сіяв гречку і овес перед соєю – вони добре структурують ґрунт і залишають після себе органічні рештки.

Також обробляв насіння біостимуляторами для кращої адаптації до несприятливих умов.
Ответить
Хлопці, дякую за ваші поради! У нас на Херсонщині дуже сухий клімат. Ми використовуємо крапельне зрошення і сіємо сорту з коротким періодом вегетації.

Ще один важливий момент – це підготовка ґрунту восени, потрібно добре розпушити його і внести органічні добрива.
Ответить
А ви пробували сидерати для покращення утримання вологи в ґрунті? Я сіяв гірчицю і овес - вони дають хорошу органічну масу, яка розкладається і насичує землю поживними речовинами. Це дійсно допомагає зменшити втрати вологи.
Ответить
Не забувайте про внесення мікроелементів. Нестача молібдену, бору та цинку може погіршити посухостійкість сої.

Також раджу проводити регулярні аналізи ґрунту для визначення його родючості і потреби у добривах.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(и)