Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Обговорення вологозабезпечення озимих під час вегетації на півдні України
Доброго дня! Хотів би поділитися своїм досвідом та обговорити питання вологозабезпечення наших озимих цього року. Враховуючи нестабільні погодні умови, випадіння опадів у вигляді снігу було нерівномірним, а весняні дощі не надто рясними. Я провів оцінку запасів продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту і отримав показники близько 100-120 мм для південних районів області, що є недостатнім для забезпечення рослин на весь вегетаційний період.

На моїй базі я планую використовувати різні методи, щоб оптимізувати використання вологи. Перш за все, це агротехнічні прийоми – мінімальна обробка ґрунту та мульчування пожнивними рештками, що сприяє зменшенню випаровування вологи з поверхні ґрунту. Також розглядаю можливість проведення крапельного зрошення на окремих ділянках з озимою пшеницею.

Буду радий вашим коментарям та порадам щодо оптимізації вологозабезпечення наших посівів.
Ответить
Доброго дня! У нас в Полтавській області ситуація аналогічна. Запас вологи – близько 90 мм на глибині одного метра. Ми плануємо провести підживлення озимих мікродобривами, що сприяють підвищенню коефіцієнта використання вологи рослинами. Також розглядаємо можливість проведення додаткових поливів з використанням дощувальних установок у разі тривалої відсутності опадів.
Ответить
Я б рекомендував звернути увагу на стан кореневої системи. На жаль, в останні роки спостерігається погіршення стану мікробіоти ґрунту через часте застосування хімічних добрив та гербіцидів. Слабко розвинена коренева система не може ефективно засвоювати вологу з глибоких шарів ґрунту. Тому я рекомендую провести обробку ґрунту біологічними препаратами, що стимулюють ріст і розвиток коріння.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(и)