Темы: 88
Присоединился: Oct 2013
Доброго дня всім!
Зараз дуже тривожно щодо стану посівів озимого ріпаку. Через відсутність снігу та коливання температур, багато рослин знаходяться в поганому стані — вимерзли або пошкоджені хворобами. Як думаєте, чи є ще шанси на хороший урожай?
Минулого року я мав чудовий врожай завдяки своєчасному підживленню сіркою та внесенню мікроелементів у фазі кущіння. Чи варто повторити цю стратегію цьогоріч? Які гербіциди краще застосовувати для контролю амброзії, оскільки вона стала справжньою проблемою на полях?
Буду вдячний за ваші поради та досвід!
З повагою,
Олександр.
Темы: 204
Присоединился: May 2014
Доброго дня, Олександре!
Так, ситуація справді складна. В Полтавській області спостерігається значна загибель озимого ріпаку через зимові явища і посуху. На мою думку, варто застосовувати стимулятори росту та проводити позакореневе підживлення мікроелементами для відновлення вегетації рослин.
Щодо гербіцидів від амброзії — рекомендую використовувати гліфосати або МЦПА після збору врожаю, щоб запобігти її поширенню наступного року.
Темы: 89
Присоединился: Oct 2013
Доброго дня всім!
Погоджуюсь з FermerPoltava щодо застосування стимуляторів росту. Також варто провести аналіз ґрунту, щоб визначити потребу в додаткових добривах. В залежності від результатів можна внести азотні або фосфорно-калійні добрива.
Щодо гербіцидів — раджу використовувати суміші, що містять кілька діючих речовин для розширення спектру дії та запобігання виникненню стійкості у бур'янів.
Темы: 15
Присоединился: Jul 2019
Олександре, доброго дня!
У мене також є певні проблеми з ріпаком. Хотілося б дізнатися про ваші успіхи в боротьбі зі шкідниками — попелицею та хрестоцвітою блошкою. Чи використовуєте якісь біологічні методи захисту?
Темы: 86
Присоединился: Dec 2012
Доброго дня, шановні колеги!
На моєму полі також частина ріпаку вимерзла. Я вирішила провести суцільне підживлення мінеральними добривами та обробити фунгіцидами для запобігання розвитку хвороб. Чи є якісь рекомендації щодо використання біопрепаратів на основі бактерій-антагоністів?
Темы: 60
Присоединился: May 2014
Доброго дня!
Щодо біологічних методів боротьби зі шкідниками, то можна спробувати використовувати ентомофагів — хижих комах та кліщів. Також є препарати на основі бактерій Bacillus thuringiensis, які ефективні проти гусениць совок та інших листогризучих шкідників.
Для захисту від хвороб раджу застосовувати біофунгіциди, що містять гриби-антагоністи.