Темы: 89
Присоединился: Oct 2013
Друзья-ягодники, столкнулся с серьезной проблемой - обильное поражение малины и ежевики мучнистой росой. Ранее обходилось народными средствами, но в этом году эпидемия разгулялась не на шутку. В литературе пишут о применении фунгицидов, таких как Топаз или Скор, но я категорически против их использования, так как боюсь за здоровье своей семьи и сохранность полезных насекомых-опылителей.
Подскажите, пожалуйста, какие эффективные народные методы можно применить для борьбы с мучнистой росой в домашних условиях? Может кто-то имеет опыт применения настоя крапивы или золы? Интересуют рецепты приготовления и пропорции. Поделитесь своим опытом! В этом году урожай под угрозой.
Темы: 204
Присоединился: May 2014
Привіт. Я пробував настій з кропиви - дуже ефективний засіб проти мучнистої роси! Змішайте 500 грамів сухої кропиви з двома літрами води, дайте настоятися протягом доби і обприскуйте кущі кожні п'ять днів. Також добре допомагає розчин харчової соди - 2 столові ложки на десять літрів води.
Темы: 89
Зола також допомагає, але її потрібно правильно приготувати. Просійте золу і розведіть в десяти літрах води з додаванням 5 грамів господарського мила для кращого прилипання до листя. Обприскування проводять раз на тиждень протягом місяця.
Темы: 60
Присоединился: May 2014
Я використовував суміш води з йодом і господарським милом. Розчин виходить таким: на десять літрів води потрібно тридцять крапель йоду та 5 грамів мила. Також можна додати трохи соди для підлуження розчину.
Важливо обробляти рослини в суху і безвітряну погоду.
Темы: 88
Крім того, важливо підтримувати гарну циркуляцію повітря навколо кущів. Обріжте зайві гілки, щоб листя добре провітрювалося і сохло після дощу. Також варто враховувати агротехніку - правильно удобрити рослини і забезпечити достатній полив.
Темы: 86
Присоединился: Dec 2012
Я раджу також застосовувати біологічні фунгіциди на основі Bacillus subtilis. Вони не такі токсичні для людей і корисних комах, як хімікати, але при цьому досить ефективні проти багатьох грибкових захворювань.
Біопрепарати можна знайти в спеціалізованих магазинах.