Темы: 204
Присоединился: May 2014
Вітаю всіх! Цього року спостерігаю сильний розвиток фітофтори на своїх посадках картоплі. Здається, що препарати не дуже ефективні. Хочу почути ваші поради щодо боротьби з цим захворюванням та профілактики у наступному році.
Я пробував обробляти посадки фунгіцидами за інструкцією кілька разів протягом вегетаційного періоду, але результат не дуже задовільний. Можливо, я щось роблю неправильно? Також цікавить ваш досвід щодо народних методів боротьби з фітофторою.
Вважаю, що важливим є якісний вибір посадкового матеріалу та правильна агротехніка на полях. Чи можете підказати, якими сортами картоплі краще користуватися для південного регіону? Які особливості догляду за ними у період вегетації?
Темы: 89
Присоединился: Oct 2013
Привіт, Олег Іванович! Фітофтора — справжнє лихо для картоплярів. Спробуйте обробляти посадки біопрепаратами на основі бактерій Bacillus subtilis або Pseudomonas aureofaciens. Вони менш токсичні і не викликають звикання у фітопатогенів, як хімічні фунгіциди.
Також зверніть увагу на сівозміну — садіть картоплю по місцю її росту не частіше ніж раз в чотири роки.
Темы: 88
Я повністю згоден з AgroPivden. Біопрепарати зараз дуже ефективні і безпечні для навколишнього середовища.
У мене в господарстві ми обробляємо посадки препаратом Фітоспорин-М. Він захищає картоплю від багатьох хвороб, у тому числі й фітофтори. Профілактично використовуйте його раз на тиждень протягом вегетаційного періоду.
Щодо сортів — раджу звернути увагу на сорти раннього та середньораннього терміну дозрівання. Вони менш схильні до ураження фітофторою, ніж пізні.
Темы: 86
Присоединился: Dec 2012
Окрім хімічних та біопрепаратів важливим є і правильний догляд за рослинами. Регулярно прополюйте міжряддя, розпушуйте ґрунт — це покращує аерацію і зменшує вологість.
Також не забувайте про підживлення мікроелементами — особливо важливим є молібден, який підвищує стійкість рослин до хвороб.
Привіт всім!
Спробуйте обприскувати посадки розчином звичайної соди - 2 ст. ложки на 10 л води. Це добре допомагає в профілактиці.
А ще, не садіть картоплю близько до помідорів — вони хворіють на фітофтору майже одночасно.
Темы: 89
Согласен с СоилДоктор, правильная агротехника – это основа. Обязательно подкармливайте картошку калийными удобрениями — они повышают ее устойчивость к грибковым заболеваниям.
Не ленитесь проветривать клубни перед посадкой и обрабатывайте их фунгицидом.
Темы: 88
І не забудьте про мульчування посадок соломою або сіном. Це допоможе зменшити вологість в міжряддях і запобігти поширенню спор фітофтори.
А ще зверніть увагу на гібриди картоплі, які стійкі до цієї хвороби.
Темы: 86
Присоединился: Dec 2012
В мене є цікавий досвід. Я обробляю картоплю настоєм чистотілу - відмінний екологічно чистий препарат! Готую його так: 3 кг подрібненої трави заливаю 10 літрами води і даю настоятися кілька днів.
Регулярно обприскую цим розчином картоплю, і проблем з фітофторою майже не буває.
Дякую всім за поради! Я теж намагаюся використовувати народні методи боротьби з фітофторою.
Окрім настою чистотілу, я обприскую картоплю розчином золи. 300 г деревної золи розводжу в 10 л води і додаю трохи мила для кращого прилипання до листя.
Також намагаюся вибирати стійкі до хвороб сорти.