Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Оптимальна густота посіву соняшнику для степової зони
Доброго дня всім. Я вже кілька років вирощую соняшник у Запорізькій області, і хотів би почути ваші думки щодо оптимальної густоти посіву в умовах посушливого степу. В цьому році я планую сіяти гібрид «Майстер», який позиціонується як посухостійкий.

Минулого року висівав 50 тисяч на гектар і отримав середній урожай, але хотілося б збільшити продуктивність. Чи варто ризикувати та сіяти густіше? Може хтось має досвід вирощування цього гібриду в подібних умовах?

Також цікавить думка щодо оптимальних строків посіву, враховуючи нестабільну погоду останнім часом. Дякую за ваші коментарі та поради!
Ответить
Доброго дня! Я вирощую соняшник у Полтавській області. Для гібриду «Майстер» і посушливих умовах я рекомендую 45-50 тисяч на гектар, щоб рослини мали достатньо місця для розвитку кореневої системи і не конкурували за вологу.

Строки посіву краще визначати виходячи з прогнозу погоди. Зазвичай сіємо в середині квітня, але цього року може знадобитися почекати трохи довше.
Ответить
На мою думку, густота посіву соняшнику дуже залежить від типу ґрунту та його вологоємності. На важких глинистих ґрунтах краще сіяти трохи рідше, оскільки там спостерігається гірша аерація і рослинам може не вистачати кисню.

В умовах Запоріжжя я б рекомендував 40-42 тисячі на гектар. Також важливо враховувати погодні умови: якщо очікується посушлива весна, краще сіяти трохи рідше.
Ответить
Привіт! У нас в Херсоні вже кілька років не вистачає вологи. Ми сіємо соняшник на суглинистих ґрунтах і оптимально для нас — це 35 тисяч рослин на гектар. Це дає достатньо простору для розвитку коріння та зменшує ризик ураження хворобами.

Щодо термінів, то краще орієнтуватися по температурі ґрунту — коли вона прогріється до +8-10 градусів на глибині посіву. А також звертайте увагу на прогноз погоди.
Ответить
Я висівав «Майстер» і гущі, і рідше. Гущавина добре росла до початку цвітіння, а потім почалися проблеми з поживними речовинами та вологою. В результаті втратив частину врожаю.

Тепер сію 40 тисяч на гектар — це дозволяє рослинам нормально розвиватися і давати добрий урожай навіть у посушливі роки.
Ответить
Доброго дня!

А ви пробували сіяти соняшник в суміші з іншими культурами? Ми на Черкащині робимо так — садимо сою і під неї розкидаємо 20 кг насіння соняшника. Збираємо обидві культури одночасно.

Можливо, це цікавий варіант для збільшення прибутковості.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(и)