Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ранні заморозки - як врятувати озимину?
На жаль, останнім часом спостерігається тенденція до ранніх і непередбачуваних заморозків. У цьому році у нас на півдні вже були нічні температури нижче нуля, що викликає занепокоєння щодо стану озимої пшениці та ячменю. Всі знають про ризик загибелі посівів при таких умовах.

Що ж робити в такій ситуації? Перш за все, слід уважно обстежити посіви на предмет ознак ураження морозною температурою. Наявність знебарвлених листків і зламаних стебел говорить про те, що рослини постраждали. Також варто врахувати гібрид або сорт озимини - деякі з них більш стійкі до заморозків.

Існують різні способи захисту посівів від морозів: обприскування антистресовими препаратами, димовими шашками та навіть локальне опалення. Однак, ефективність цих заходів залежить від багатьох факторів, таких як інтенсивність заморозків, стан рослин та погодні умови.

Порадьтеся з іншими фермерами та фахівцями в агрономії - можливо хтось вже має досвід у захисті озимини від ранніх заморозків.
Ответить
Доброго дня! На Полтавщині ми вже не перший рік використовуємо димові шашки для захисту посівів. Головне - розкласти їх рівномірно по полю і врахувати напрямок вітру, щоб дим покривав максимальну площу.

Але слід пам'ятати, що це досить витратний спосіб.
Ответить
Я б рекомендував звернути увагу на обробку посівів антистресовими препаратами, що містять амінокислоти та гумінові речовини. Вони допомагають рослинам адаптуватися до несприятливих умов і підвищують їх стійкість до морозів.

Не забудьте про позакореневе підживлення - воно також сприяє зміцненню рослин.
Ответить
Я пробував локальне опалення, але це не дуже ефективно на великих площах. Набагато краще використовувати димові шашки або антистресові препарати.

Важливо - обробку слід проводити в суху і безвітряну погоду.
Ответить
А у нас на Харківщині ми вже давно використовуємо снігозатримувачі для захисту озимини від морозів. Це дуже простий і ефективний спосіб.

Він допомагає зберегти вологу в ґрунті та створює додатковий шар ізоляції.
Ответить
В мене був випадок, що після заморозків посіви озимини трохи постраждали. Але я вчасно зробив позакореневе підживлення і обприскав їх антистресовим препаратом - посіви швидко відновилися.

Головне не панікувати і вжити необхідних заходів!
Ответить
Цікавий підхід зі снігозатримувачами! Дякую за пораду, Марія Степанівна. Можливо ми теж спробуємо.

Але димові шашки - це все-таки дорого. Будемо шукати більш економні варіанти.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(и)