Темы: 204
Присоединился: May 2014
Доброго дня всім! Планую цього року посіяти кукурудзу на зрошенні. Хотів би дізнатися про ризики, з якими можна зіткнутися у відкритому грунті саме для Запорізької області. Які хвороби чи шкідники найбільш небезпечні? Чи є якісь особливості щодо підготовки ґрунту та вибору гібридів в цьому регіоні? Враховуйте, що у нас достатньо води для зрошення, але все ж таки літо спекотне.
Також цікавить досвід інших фермерів. Які технології застосовуєте ви і як боретеся з проблемами при вирощуванні кукурудзи в нашому регіоні? Чи варто проводити передпосівну обробку насіння фунгіцидами та інсектицидами, чи достатньо просто якісного посівного матеріалу?
Зараз розглядаю гібриди від «Маїс» та «Сингента». Є у когось позитивний/негативний досвід з ними?
Буду вдячний за будь-які поради та рекомендації!
Темы: 12
Присоединился: Sep 2018
Звісно, є ризики. У Запоріжжі кукурудзу часто вражає стебловий метелик, особливо якщо вологість повітря підвищена в період виходу пагонів. Рекомендую обробляти посів інсектицидом від нього одразу після появи сходів і через два тижні повторити.
Щодо хвороб - фузаріоз та гельмінтоспоріоз небезпечні при надмірній вологості в період вегетації. Якщо буде дощ, то обов'язково обробіть посів фунгіцидом системної дії.
Темы: 89
Присоединился: Oct 2013
Я б порадив звернути увагу на гібриди, стійкі до посухи. Кукурудза потребує багато води в період цвітіння та формування качана. На жаль, погода не завжди буває стабільною.
Під час підготовки ґрунту зверніть увагу на вміст азоту і фосфору. Кукурудзі потрібні ці елементи для нормального розвитку.
Темы: 88
Я теж вирощую кукурудзу на зрошенні. Можу сказати, що головне - це правильно підібрати гібрид з коротким періодом вегетації. По-друге, дуже важливо дотримуватися технології поливу та підживлення.
З гібридів «Маїс» мені сподобався Делікатний F1 - не боїться посухи і дає хороший врожай. А від «Сингента» можу порекомендувати гібрид Піонер P9643.
Темы: 89
Я використовую біопрепарати для захисту кукурудзи. Вони не такі ефективні, як хімічні препарати, але більш безпечні для навколишнього середовища і здоров'я людей.
Ще один важливий момент: звертайте увагу на якість посівного матеріалу. Не економте на цьому!
Темы: 86
Присоединился: Dec 2012
А я в минулому році використовував мікродобрива для позакореневого підживлення. Ефект був помітний: рослини виглядають здоровішими та кущ сильніший.
А ще варто закладати посіви правильно, враховуючи відстань між рядками.