Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Вирощування кукурудзи для силосу: технології та досвід
Шановні колеги-агрономи! В цьому році вперше вирішив закласти площі під кукурудзу на силос. Хотів би поділитися своїм досвідом і дізнатися про ваші секрети, адже це вже не перший рік для багатьох з вас. Я зупинився на гібриді «Майстер», враховуючи його високий показник врожайності силосної маси та добру вологовіддачу при дозріванні.

Посів проводив у другій декаді квітня, коли температура ґрунту вже була стабільною. Захист від шкідників організував на основі інсектициду «Децис», а також провів обробку фунгіцидом «Квадріс» для захисту сходів від хвороб. На жаль, після посіву були сильні дощі, що трохи затримали появу сходів і сприяли утворенню ґрунтової кірки.

Підкажіть, будь ласка, на якому етапі розвитку рослин слід провести підживлення азотними добривами та які норми внесення оптимальні для отримання високоякісного силосу? Чи має сенс застосовувати гербіциди в період вегетації або краще обійтися ручним прополюванням?
Ответить
Добрий день! Я вже кілька років вирощую кукурудзу на силос. Щодо підживлення азотом — орієнтуйтеся на стан посівів і результати аналізів ґрунту, але зазвичай вносять близько 150-200 кг/га діючої речовини у фазі 3-5 листків.

Гербіциди я використовую обов'язково. Для боротьби з однорічними злаковими і дводольними бур'янами підійде препарат «Базагран», а для широколистяних — «Торнадо». Будьте уважні до строків застосування, щоб не пошкодити культуру.

Рекомендую також провести обробку від стеблового метелика препаратом «Бі-58» у фазі кущіння.
Ответить
АграрійДніпро, доброго дня.

Я погоджуся з PoltavaFermer щодо гербіцидів — це значно полегшує боротьбу з бур'янами. Щодо азоту, то я також вношу близько 200 кг/га у фазі 3-4 листків, але додатково використовую позакореневе підживлення сечовиною через тиждень після першого внесення.

Ще одне питання: чи плануєте ви проводити обробку від лускокрилих шкідників? Я бачив багато випадків серйозного пошкодження посівів кукурудзи саме цими комахами.
Ответить
Хотів би звернути вашу увагу на якість води для поливу, якщо ви плануєте проводити зрошення. Підвищена жорсткість може викликати проблеми при засвоєнні поживних речовин рослинами.

Також рекомендую проаналізувати вміст мікроелементів у ґрунті та внести необхідні добрива для запобігання їх дефіциту. Особливо це стосується цинку, бору та марганцю.
Ответить
Згоден з SoilDoctor щодо важливості мікроелементів. Особливо цинк дуже важливий для кукурудзи, а його дефіцит часто не відразу помітний.

Щодо обробки гербіцидами — я завжди використовую суміш «Базагран» і «Торнадо», щоб забезпечити максимальний захист. Але обов'язково дотримуйтесь рекомендованих норм та інтервалів між обробками.
Ответить
Добрий день! Слідкуйте також за вологістю силосної маси. Оптимальний рівень вологості — 65-70%. Якщо силос буде сухим, то він втратить свої поживну цінність.

Також переконайтесь, що траншейна яма щільно герметизована для запобігання розвитку плісняви.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(и)