Темы: 204
Присоединился: May 2014
В останні роки кліматичні зміни дають про себе знати. Посухи стають все частішими та інтенсивнішими, що негативно впливає на сільськогосподарське виробництво. Особливо гостро проблема стоїть у південних регіонах країни. Я хотів би почути думки та досвід інших фермерів щодо технічних засобів економії вологи.
Наприклад, чи ефективні мульчування соломою або пластиковою плівкою? Чи є якісь особливості при посіві культур у різні терміни для мінімізації втрат води? Також цікавить досвід використання систем крапельного зрошення. Які позитивні та негативні сторони ви бачите?
Темы: 89
Присоединился: Oct 2013
Мульчування соломою в наших умовах дає непогані результати. Вона захищає від випаровування та запобігає ерозії ґрунту. З крапельним зрошенням я працюю вже кілька років, і можу сказати, що це дуже ефективно. Головне правильно розрахувати кількість води, щоб не було перезволоження.
Темы: 88
Присоединился: Oct 2013
Я рекомендую використовувати спеціальні гідрогелі. Вони утримують воду в грунті та поступово віддають її рослинам, особливо корисні для кучерявих культур наприклад помідорів. Також можна застосовувати органічні добрива, які покращують структуру ґрунту і його вологоємність.
Темы: 204
Я також мульчую свої поля, але використовую спеціальну чорну плівку. Вона не тільки зберігає вологу, а й пригнічує ріст бур'янів. Крапельне зрошення у мене стоїть на кукурудзі та соняшнику і дає чудові врожаї навіть в сухі роки.
Темы: 60
Я в минулому році сіяла соняшник трохи пізніше, ніж зазвичай. Це допомогло рослинам уникнути сильної спеки в середині літа і зекономити вологу.
Також, я використовувала спеціальні агрохімікати для підготовки насіння до посіву - вони покращують їх стійкість до посухи.