Темы: 11
Присоединился: Jul 2019
Доброго дня всім! Після рясних опадів цього місяця спостерігаю дивні речі: сходи соняшника проросли дуже нерівномірно. Частина сходів зійшла нормально, але частина (приблизно 20%) росте з великим запізненням або зовсім не дає ознак життя. В основному це відбувається в місцях з надмірним зволоженням і у низинах.
Я використовував гібрид Неріс від Лімагрейн, висіяв 12 квітня на глибину близько 5 см. У мене питання: чи може бути причиною проблем саме надмірна волога? Як правильно вчинити зараз? Чи потрібно проводити гербіцидну обробку у таких умовах? Я дуже хвилююсь за свій урожай.
Темы: 88
Присоединился: Oct 2013
Здрастуйте! Можливо, ви маєте рацію щодо надмірної вологи. Зазвичай соняшнику потрібен ґрунт з хорошою аерацією для проростання. Спробуйте зробити невеликі борозенки між рядками і розпушити поверхню ґрунту граблями або культиватором, щоб покращити доступ повітря до коренів.
Також перевірте рівень pH вашого ґрунту - занадто кислий або лужний може пригнічувати ріст рослин.
Темы: 204
Присоединился: May 2014
Привіт, AgroPivden. Я б порадив вам перевірити наявність хвороб у пошкоджених сходах, оскільки надмірна волога часто сприяє їх розповсюдженню. Можливо, є ознаки сірої або білої гнилі.
Гербіцидну обробку можна проводити, але краще зачекати, поки більшість сходів не проклюнеться, щоб уникнути пошкодження здорових рослин.
Темы: 89
Присоединился: Oct 2013
Вітаю! Я теж мав проблеми з проростанням соняшника в минулому році після дощів. Думаю, що причиною було як перезволоження, так і занадто глибока посадка насіння.
В цьому сезоні я зробив менші борозенки при посіві і трохи глибше загортав насіння в суху землю - результати поки чудові. А ще я обробив посіви протруйником для захисту від хвороб.
Темы: 60
Присоединился: May 2014
Дякую всім за поради! FermerPoltava, щодо pH я вже проводив аналіз - все в нормі. SoilDoctor, хвороби не видно по зовнішньому вигляду сходів. Зроблю борозенки і провітрю ґрунт як порадили.
ZernoMaster, напевно, потрібно було трохи менше заглиблювати. Наступного разу спробую ваш спосіб! Дякую ще раз!