Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Як боротися зі шкідниками соняшнику на Сумщині?
Привіт всім! Минулого року врожай соняшника був дуже поганим, через велику кількість попелиці. Цього сезону я вирішив використати біологічні методи боротьби з цими шкідниками, але поки що не бачу значного результату. Хтось має досвід у цьому питанні? Які препарати чи народні засоби ви можете порадити?

Зробив обробку інсектицидами системної дії на початку червня, сподівався, що це допоможе, але попелиця знову повернулася. Можливо, варто було повторити обробку пізніше? Чи може, проблема в тому, що не дотримувався правильної концентрації препарату?

Крім того, я також помітив, що на соняшнику є якісь дивні плями на листках. Не знаю, чи це пов'язано з попелицею чи ні. Можливо, у когось була подібна проблема?
Ответить
У нас в Херсонській області попелиця на соняшнику теж була серйозною проблемою. Ми використовували препарат Актеллік, але зараз його заборонили.

Спробуйте інсектициди контактної дії, такі як Бі-58 Новий або Каліпсо. Важливо обробляти рослини вранці чи ввечері, щоб препарат не розкладався під дією сонця.
Ответить
Ми успішно використовуємо настої трав. Наприклад, настій чистотілу дуже добре допомагає боротися з попелицею.

Залийте 2 кг сухого чистотілу в 10 л води і дайте настоятися добу. Потім розбавте цей концентрат водою у співвідношенні 1:3-5. Обробляйте соняшник кожні 7-10 днів.
Ответить
Плями на листках можуть бути ознакою грибкового захворювання. Радимо провести обробку фунгіцидом, наприклад,

мідним купоросом або Хомом.

Не завадить також внести мікродобрива з вмістом цинку та марганцю.
Ответить
Спробуйте обробити соняшник біопрепаратом Фітоверм. Він досить ефективний проти попелиці і нешкідливий для корисних комах.

А ще зверніть увагу на правильну сівозміну. Попелиця часто з'являється, коли соняшник вирощують на одному місці кілька років поспіль.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(и)