Темы: 204
Присоединился: May 2014
З кожним роком стає все складніше визначити оптимальні строки посіву кукурудзи. Зміни клімату призводять до непередбачуваних погодних умов, і вибір неправильного часу може серйозно вплинути на врожайність.
Як відомо, ранні посіви схильні до ризику пізніх заморозків. Однак пізній посів може призвести до неповного використання вегетаційного періоду і зниження потенціалу врожайності. Які ваші досвіди та спостереження щодо вибору оптимальних строків у південних областях України, зокрема на Херсонщині?
Наприклад, у 2021 році ранні посіви постраждали від значних нічних заморозків після періоду теплої погоди. З іншого боку, пізній посів спричинив стрес через посушливі умови в кінці вегетації.
Темы: 89
Присоединился: Oct 2013
У Полтавській області ми намагаємося сіяти в період з 10 по 20 квітня. Враховуємо довгостроковий прогноз погоди та стан вологості ґрунту. Зазвичай це дозволяє уникнути проблем із заморозками, але цього року все було навпаки.
Темы: 88
На Херсонщині варто враховувати також особливості мікрорельєфу та типу ґрунту. На піщаних ґрунтах посіви можна проводити раніше, оскільки вони краще прогріваються.
Але в будь-якому випадку важливо ретельно відстежувати прогноз погоди і бути готовим до можливих змін.
Вважаю, що гібрид також має значення при виборі строків посіву. Ранньостиглі гібриди можна сіяти пізніше, а середньо- і пізньостиглі - раніше.
Я використовую інтернет-калькулятори та консультації метеорологів для прогнозування погодних умов на період вегетації. Це допомагає прийняти більш обґрунтоване рішення.
Темы: 89
Я пропоную висаджувати кукурудзу з урахуванням фази місяця. Вважаю, що це позитивно впливає на врожайність.
Звичайно, це не науковий підхід, але багато моїх колег використовують цей метод і спостерігають хороші результати. Чи є якісь думки з цього приводу?
Темы: 88
Особисто я вважаю, що найкращий спосіб - це використання супутникових даних для оцінки стану посівів та визначення необхідності додаткового зволоження або внесення добрив. Це дозволяє швидко реагувати на зміни умов і мінімізувати ризики.
Наприклад, я використовую сервіс «AgroOnline», який надає інформацію про стан посівів, вологість ґрунту та температуру повітря в режимі реального часу.
В цьому році я планую сіяти на початку квітня, як і завжди. В минулому сезоні було досить тепло в цей період.
Також збираюся використовувати новітню технологію - сівалку точного висіву з системою внесення добрив. Сподіваюся, що це допоможе мені досягти максимальної врожайності.