Темы: 204
Присоединился: May 2014
Доброго дня! Хотів би поділитися своїм досвідом щодо вирощування олійних культур, зокрема соняшнику і ріпаку. В останні роки помітив тенденцію погіршення якості насіння, яке пропонують різні постачальники. Як правильно вибрати якісне насіння? Які основні ознаки повинні бути присутніми? І як найкраще зберігати насіння до посівної кампанії, щоб зберегти його схожість та енергію проростання.
Крім того, цікавить думка досвідчених аграріїв щодо оптимальних строків посіву в залежності від регіону. Ми знаходимося у Запорізькій області і плануємо сіяти соняшник на початку квітня. Чи не пізно це буде? І чи є якісь особливості підготовки ґрунту для олійних культур, про які я міг забути?
Сподіваюся отримати корисні поради від більш досвідчених колег.
Темы: 60
Доброго дня! Щодо вибору насіння, то раджу звертати увагу на сертифікати якості та результати лабораторних досліджень. Також корисно поспілкуватися з фермерами у вашому регіоні і дізнатися про їх досвід роботи з різними постачальниками.
Щодо строків посіву, то в Запорізькій області початок квітня цілком прийнятний час для соняшнику. Головне – слідкувати за прогнозом погоди та не сіяти на мерзлу землю.
Темы: 88
Присоединился: Oct 2013
Насіння олійних культур має бути вологою в межах 5-7% і температурою не вище +15°C. Зберігати його слід у сухому, прохолодному місці, захищеному від сонячних променів та гризунів. Також важливо регулярно перевіряти якість насіння протягом періоду зберігання.
Підготовка ґрунту – це окрема важлива тема. Залежно від типу ґрунту і попередника, може знадобитися внесення добрив, розпушування або вапнування.
Темы: 204
Я погоджуюсь з SoilDoctor щодо вологості та температури. Також рекомендую проводити фумігацію насіння перед зберіганням, особливо якщо ви купуєте його у великих обсягах.
І ще одна порада: не забудьте про якісне добриво при посіві – це забезпечить дружні сходи та гарний врожай.
Темы: 89
Присоединился: Oct 2013
З приводу ріпаку, то у нас непогано зарекомендував себе препарат «Актара». Але я раджу чергувати препарати, щоб шкідники не звикали до них.
Ще один важливий аспект – це своєчасне знищення бур'янів. Вони є джерелом живлення для багатьох шкідників.