Темы: 88
Присоединился: Oct 2013
Доброго дня всім!
Я з Харківської області і маю невелику ділянку, на якій вирощую картоплю. Зіткнулася із проблемою: в останні роки врожайність суттєво зменшилась.
Вважаю, що справа у надмірному використанні хімічних добрив. Тому цікавить думка досвідчених аграріїв щодо екологічних альтернатив.
Чи використовували ви якісь органічні добрива для картоплі? Які результати отримали?
Можливо, хтось знає хороші народні рецепти чи методи покращення структури ґрунту без застосування хімікатів?
Темы: 204
Присоединился: May 2014
Здоровенькі були! В Одеській області ми практикуємо внесення гною під картоплю. Але тільки перепрілого, бо свіжий може пошкодити бульби. Також добре допомагає сидерат - гірчиця чи овес, засіяні восени.
Які ваші ґрунти у Харківській області? Можливо, варто провести аналіз.
Темы: 60
Доброго дня! Ми в Полтаві використовуємо деревну золу. Дуже ефективний засіб, насичує грунт калієм.
Також, я раджу сіяти фацелію як сидерат - вона добре покращує структуру ґрунту і є хорошим попередником для картоплі.
Темы: 88
Привіт, Олена!
Я б радив звернути увагу на гумінові добрива - вони покращують ріст і розвиток рослин, а також структуру ґрунту.
Але перед їх застосуванням, варто провести аналіз вашого ґрунту. Так можна точно визначити які елементи йому не вистачає.
Темы: 89
Олена, а скільки років ви вирощуєте картоплю на цій ділянці? Можливо, варто зробити сівозміну.
Зола - це гарна ідея. Але якщо немає золи, то можна використовувати компост з опалого листя чи тирси.
В Харківській області дуже важливий правильний дренаж. Якщо у вас глина, то необхідно її розпушити.
Я застосовую мікробіологічні препарати для покращення ґрунту - вони допомагають відновити корисну мікрофлору.
Темы: 89
Оленочко, а ти пробувала настої трав? Настій кропиви дуже добре підживлює картоплю.
Можна також приготувати настій з чистотілу - він захищає від колорадського жука. Але його треба розбавляти!
Вітаю всіх! Ми в Сумській області робимо грядки під картоплю з перегноєм та соломою. Це добре зберігає вологу і захищає від бур'янів.
Також, дуже важливий правильний полив - особливо у суху погоду.