Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Посадка картоплі під солому: досвід та поради
Вітаю всіх! Хотів би поділитися своїм досвідом посадки картоплі під солом'яну мульчу. Перший раз спробував це минулого року і був дуже задоволений результатом – значно менше прополювань, волога краще зберігається в ґрунті та хвороби вражають менше.

Я почав з того, що приготував ділянку як завжди: перекопав, внесла добрива (суперфосфат і калійну сіль). Потім поклав шар соломи товщиною 20 см на підготовлену землю. Після цього зробив борозенки для картоплі в солом'яному шарі і висадив бульби з інтервалом 30 см.

На початку літа, коли бадилля вже зійшла, досипав ще соломи між кущами, щоб закрити їх повністю. Поливав досить рідко – приблизно раз на тиждень у суху погоду. Збирав врожай восени і був приємно здивований великою кількістю чистих і здорових картоплин!

Підкажіть, хто вже має досвід такої посадки: як часто треба підсипати солому? Чи є якісь особливості догляду за таким полем?
Ответить
Доброго дня! Я також випробовував посадку під солому. Можу сказати, що треба додавати солому кожні два тижні після проростання бадилля - картопля сама буде виштовхувати її вгору.
Також раджу стежити за сліпаками – вони дуже полюбляють ховатися у соломі.
Ответить
Солома добре зберігає вологу, але не забувайте про підживлення. Вносити азотні добрива краще у два етапи – після появи сходів і перед цвітінням картоплі.

А ще солома притягує дощових черв'яків! Це дуже добре для родючості ґрунту.
Ответить
Цікавий підхід. Але, на мою думку, солома може занадто сильно пригнічувати ріст бадилля. Можливо, краще покласти шар тонше або зробити невеликі лунки в солом'яному шарі для картоплі.

Наскільки я знаю, солома містить велику кількість вуглецю і може відбирати азот у рослин – треба бути уважним з підживленням.
Ответить
Я вперше чую про такий спосіб посадки. Звучить цікаво, але трохи страшно – чи не буде там заводитися гризуни?

І ще питання: як потім збирати врожай? Чи зручно викопувати картоплю із-під соломи?
Ответить
В мене також є досвід з соломою, але я використовую її як мульчу після посадки. Вона добре утримує вологу і запобігає росту бур'янів.

Збирати врожай не дуже зручно - треба розгребсти солому біля кожного куща. Але воно того варте, тому що картопля виходить великою і чистою.
Ответить
Згоден з SoilDoctor щодо черв'яків. Але зверніть увагу, що солома може закисляти грунт. Тому рекомендую після збору врожаю внести вапно або золу для нейтралізації.

Щодо гризунів – то це залежить від регіону і кількості їх популяції.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(и)