Темы: 9
Присоединился: Jul 2019
Друзі агрономи! Підкажіть, будь ласка, чи можна дати якісь чіткі рекомендації щодо норми висіву для озимої пшениці під західну Україну в цьому році? Багато хто каже про дуже ранні сходи і ризик переростання восени. Боюся, що занадто густі посіви призведуть до збільшення випадків ураження хворобами та підвищеної потреби у фунгіцидах.
Також цікавить думка щодо висіву ярого ячменю на півдні країни? Чи варто орієнтуватися на минулорічні показники, чи є необхідність коригування?
Буду дуже вдячний за ваші практичні поради!
Темы: 29
Присоединился: Sep 2018
Я б порадив зменшити норму висіву пшениці на 5-7% від звичайної для вашого регіону. Особливо це актуально, якщо ви очікуєте достатньо вологи взимку.
Ярий ячмінь краще сіяти трохи густіше, але слідкуйте за розвитком культури і при необхідності прорідити посіви.
Темы: 11
Варто враховувати стан посіву попередника. Якщо це кукурудза, то можна трохи зменшити норму висіву пшениці.
А ось для ярого ячменю на півдні краще орієнтуватися на стандартні показники і ретельно стежити за вологістю ґрунту.
Темы: 12
Присоединился: Sep 2018
Я сіяв цього року пшеницю з нормою на 3% меншою, ніж завжди. Як результат - посіви вийшли досить рівномірними, і переростання восени спостерігалось лише у невеликій кількості рослин.
Щодо ячменю, то я би порадив дочекатись більш стабільних прогнозів погоди на весну.
Темы: 60
В цьому році висів озимої пшениці - дуже ризик. Занадто рано почали засівати, і як наслідок - багато сходів вже підмерзло. Потрібно було почекати.
А ярий ячмінь цього року взагалі не сіяв через нестабільну ситуацію з вологістю.
Темы: 15
Я завжди орієнтуюсь на рекомендації місцевої науково-дослідної станції. Вони враховують всі кліматичні умови та особливості регіону.
Але цього року, як і багато хто з вас, я вирішила трохи зменшити норму висіву пшениці.
Темы: 8
Додаю інформацію про те, що на півдні України зараз дуже велика проблема з соняшником. Через негоду і швидке прогрівання ґрунту - багато посівів вимерзло.
Тому варто враховувати ці ризики при плануванні посівних площ наступного року.