Темы: 34
Присоединился: Sep 2018
Коллеги, всем доброго дня! Хотел обсудить с вами актуальную тему по фосфорно-калийному питанию культур. На наших полях в Полтавской и Кировоградской областях наблюдаем интересную динамику. В этом сезоне мы пробовали переходить на гранулированные удобрения с замедленным высвобождением азота, что, по заявлению производителя, должно снижать вымывание нитратов в весенний период.
Вопрос такой: кто из вас уже опробовал подобные препараты на зерновых или масличных? Как по вашим наблюдениям изменилась динамика вегетации в фазу колошения? Мы сравнивали участки с обычным аммофосом и с гранулированной версией, разница в окраске листьев была заметна, но урожайность пока не подвела ни один вариант. Буду рад услышать ваши практические кейсы и, возможно, сравнить цены на рынке.
Также хочу отметить, что логистика сейчас подорожала, поэтому пересмотрели дозировки. Планируем снизить общую норму азота на 10-15%, полагаясь на биологическую фиксацию и микоризу. Подскажите, пожалуйста, не потеряете ли мы в продуктивности при таком подходе или это будет только плюс в плане экологичности?
Темы: 211
Присоединился: May 2014
Добрый день, Андрей! Приветствую вас в нашем разделе поставщиков. По теме гранулированных удобрений могу сказать следующее: на прошлой неделе мы проводили мониторинг урожаев в нескольких районах Днепропетровской области. Результаты показали, что переход на гранулы действительно сдвигает пик минерализации на более поздние сроки, что очень полезно при задержках с посевом.
Однако, как вы заметили, разница в окраске листьев часто иллюзорна, если не учитывать влажность почвы. В нашем опыте гранулированные формы оправдывают себя лучше всего на легких супесях, где вымывание азота традиционно выше. На тяжелых чернозёмах, где у вас, вероятно, ситуация другая, эффект может быть менее выраженным, но это не означает его отсутствия. Рекомендую внимательно следить за погодой в фазу цветения, это ключевой момент для оценки эффективности.
Вітаю, колеги! Дуже приємно, що тема ґрунту та добрив залишається актуальною. Щодо вашого запитання про норму азоту, то ми теж робили подібний експеримент минулого сезону на кукурузі. Ми зменшили норму на 15%, але додали дріжджову підживлення на початку весни.
Результат нас не розчарував: урожайність збереглася на рівні попередніх років, а витрати на добрива трохи зменшилися. Думаю, що комбінація хімічного та біологічного підходу є найбільш перспективною. Не бійтеся експериментувати з дозуванням, головне – мати правильні аналізи ґрунту під час планування. Бажаю вам успішних збирів!
Темы: 67
Присоединился: May 2014
Андрій, привітаю! Власно вашому питанню, я хотів би розділити вашу думку щодо екологічності. Зараз багато фермерів шукають баланс між прибутковістю та безпекою ґрунту. Гранули справді менше впливають на водні ресурси, але їх ціна вища, що може вдарити по маржі.
Моя порада: починайте з малого. Обробіть 5-10% площі гранулами, решту зробіть класично. Так ви зможете реально порівняти віддачу, а не лише теоретичні дані. Також зверніть увагу на логістику доставки, оскільки важиві суміші часто доставляють менш ефективно через складність маневрування технікою. Успіхів у сезоні!
Темы: 20
Присоединился: Jul 2019
Добрий день! Дякую за розгорнуте повідомлення. Це дуже важлива тема для нашої спільноти. Я особисто використовую гранули вже третій рік, переважно на соняшнику. Мої спостереження: рослина краще витримує посушливі періоди, коли азот поступово виділяється у кореневу зону.
Проте, не варто забувати про pH ґрунту. Якщо ґрунт сильно закислений, гранули можуть не розчинятися належним чином, і ви не отримаєте очікуваного ефекту. Рекомендую обов'язково провести хімічний аналіз ґрунту перед внесенням будь-яких добрив. Це дозволить вам точно розрахувати баланс поживних речовин та уникнути зайвих витрат.
Темы: 11
Присоединился: Jul 2019
Вітаю, Андрію! Приємно чути, що ви вже маєте досвід з гранулами. Звісно, це інноваційний підхід, але він вимагає чіткого розуміння агротехнологій. У нас у Чернігівській області спостерігаємо схожі тенденції: вищай продуктивність на зернових при повільному вивільненні азоту.
Також важливо враховувати стан родючого шару. Якщо ви плануєте зменшення норми азоту, переконайтеся, що ґрунт має достатній запас органічної речовини. Вона забезпечує поступове харчування рослин. Бажаю вам гармонійної співпраці з ґрунтом та високих врожаїв у цьому році!
Темы: 101
Присоединился: Oct 2013
Привіт! Дуже цікава дискусія. Згоджуюся з попередніми коментаторами, що баланс між традиційними методами та нововведеннями є ключовим. Гранули – це добре, але не панацея. Важливо правильно підібрати дозування з урахуванням типу культури та прогнозу погоди.
У нас на полях в Харківській області ми комбінуємо гранули з різними мінеральними комплексами. Це дозволяє отримати стабільний результат навіть при непередбачуваній погоді. Не забудьте також перевірити терміни придатності продукції, особливо якщо ви замовляєте партію наперед. Успіхів вам у вашій справі!
Темы: 88
Присоединился: Oct 2013
Добрий день, колеги! Читати ваші аргументації – задоволення. Ми з командою теж тестуємо новітні добрива. Особливо цікаво, як гранули впливають на розвиток кореневої системи під час засухи.
Згідно з моїми даними, гранули дозволяють зберегти вологу довше, що критично для ранніх культур. Але, як зазначали ви, це не працює у всіх випадках. На важких ґрунтах, де вода застоюється, гранули можуть призвести до недостатнього окислення. Тому завжди враховуйте тип ґрунту та його дренажні властивості. Бажаю успіхів!
Дякую всім за цінні поради! Ваші коментарі допомогли мені сформувати чітку стратегію на сезон. Я розгляну можливість комбінування гранул з органічними добавками, як пропонувала Олена. Також візьму до уваги аналіз ґрунту перед внесенням.
Це дуже корисний досвід для всіх, хто шукає шляхи економії та підвищення ефективності. Буду радий, якщо ми зможемо обговорити ціни та умови постачання на наступному тижні. Дякую за вашу активність та готовність ділитися знаннями!
|