Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Короста у смородини – як боротися?
Вітаю всіх садівників! Минулого року на моїй смородині була короста. Це було жахливо: листя пожовтіло, з'явилися коричневі плями і ягоди вкрилися чорним нальотом. Здавалося б, що робити? Я вирішила спробувати народний метод – обробку настоєм золи.

Спочатку я приготувала розчин: 300 грамів деревної золи настояла у десяти літрах гарячої води протягом доби. Потім процідила настій і додала столову ложку рідкого мила для кращого прилипання.

Першу обробку я провела до розпускання бруньок, другу – через тиждень після цвітіння. І ось результат: короста зникла! Листя стало зеленим і здоровим, а ягоди чистими та солодкими.
Ответить
Вітаю! Я теж стикався з коростою на смородині. З вашого досвіду, чи потрібно було проводити третю обробку після цвітіння?

Я пробував мідний купорос у весняній фазі, але ефекту не було...
Ответить
Ви абсолютно праві! Я також рекомендую використовувати золу для боротьби з коростою. Вона містить калій, фосфор і інші корисні речовини.

Про третю обробку краще вирішувати за станом куща. Якщо ви помітите перші ознаки захворювання, то варто повторити процедуру.
Ответить
А я використовую настій часнику. Він має антигрибкові властивості і допомагає боротися з коростою та іншими хворобами смородини.

Рецепт простий: візьміть 500 грамів подрібненого часнику, залийте його двома літрами води, дайте настоятися протягом доби. Потім розведіть настій у десяти літрах води і обприскайте кущі.

А ще я регулярно прополюю грядки навколо смородини – це допомагає зменшити популяцію шкідників.
Ответить
Дівчата, а чи ефективний настій чистотілу від корости смородини? Я чула про нього багато хорошого.

І ще: чи не шкодять ці обприскування бджолам, які запилюють ягоди?
Ответить
Щодо чистотілу – не знаю. Спробуйте і поділіться враженнями.

А ось про бджіл варто бути обережними. Обприскування краще проводити у похмуру погоду або рано вранці, коли вони ще не літають. І використовуйте тільки ті засоби, які безпечні для комах.
Ответить
Ось хороша порада: навесні проведіть санітарну обрізку смородини, видаліть всі хворі та пошкоджені гілки. Це допоможе зменшити кількість інфекції на кущах.

І не забувайте про підживлення – восени вносьте органічні добрива (перегній або компост). Здорові кущі більш стійкі до хвороб.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(и)