Темы: 89
Присоединился: Oct 2013
Добрий день всім! Маю питання до досвідчених агрономів. Цього року спостерігаю серйозний спалах бактеріозної гнилі на моїх посадках картоплі, особливо в тих місцях де були надлишки вологи. Я пробував обприскувати Фітоспорін та хлорокись міді за інструкцією, але поки що помітив невелике покращення.
Хотів би дізнатися у вас: які ще ефективні методи боротьби ви можете порекомендувати? Чи є більш сучасні біопрепарати або хімічні засоби, якими слід скористатися для швидкого реагування?
Особливо цікавить думка тих, хто має досвід з цим захворюванням в південних регіонах України.
Темы: 12
Присоединился: Sep 2018
Вітаю! Я стикався з такою проблемою кілька років тому. Найбільш ефективним методом було застосування фунгіциду Акробат МС 67,5 в.г., але обов'язково дотримуйтесь рекомендацій щодо дозування та часу обробки.
Також варто врахувати профілактику: добре провітрюйте ділянку між кущами для зменшення вологості.
Темы: 204
Присоединился: May 2014
Згоден з FermerPoltava, Акробат МС - хороший вибір. Але в цьому сезоні багато хто говорить про стійкість бактерій до міді.
Я б також рекомендував застосувати біологічний фунгіцид БіоФітопан у поєднанні з азотфіксуючими та фосформобілізуючими мікроорганізмами для підтримки здоров'я рослин. Це допоможе зміцнити їх імунітет.
Темы: 60
Присоединился: May 2014
Не завадить внести калійні добрива, оскільки вони сприяють зміцненню клітинних стінок рослин і підвищують їх резистентність. Також переконайтеся в достатній кількості кальцію.
І не забувайте про сівозміну - це основа здорового поля!
Темы: 89
Присоединился: Oct 2013
Я пробував використовувати Фітодоктор в якості додаткового засобу, він допоміг зменшити поширення інфекції. Але важливо дотримуватися інтервалів між обробками і не зловживати хімічними препаратами.
Також зверніть увагу на гігієну посадкового матеріалу - використовуйте лише здорові бульби.