Темы: 88
Присоединился: Oct 2013
Доброго дня всім! У мене виникло питання щодо оптимального налаштування ширини розкиду вакуумного розкидача міндобрив при посіві озимого ріпаку. Які параметри найкраще використовувати для внесення аміачної селітри та карбаміду, щоб забезпечити рівномірне покриття поля і максимальну ефективність добрив? Також цікавить досвід інших фермерів, які вже вносили ці добрива таким чином. Враховуйте, що на полі є різні за рельєфом ділянки.
Я чув про методику розрахунку ширини висіву з урахуванням швидкості вітру та розміру гранул, але хотілося б отримати більш практичні поради від тих, хто вже стикався з цією проблемою. Чи потрібно враховувати тип ґрунту при налаштуванні? Наприклад, якщо це суглинки чи пісок.
Заздалегідь вдячний за ваші відповіді та рекомендації!
Темы: 89
Присоединился: Oct 2013
Доброго дня! Для внесення добрив під озимий ріпак я рекомендую використовувати ширину розкиду на 5-7% меншу за робочу ширину вашого агрегату. Це допоможе уникнути перекриття смуг і рівномірно розподілити добрива по полю. Аміачну селітру краще вносити з вищим тиском, а карбамід - на нижчих обертах диска.
Щодо типу ґрунту: для суглинків можна трохи збільшити ширину розкиду (наприклад, до 8%), щоб компенсувати ущільнення. Для піщаних ґрунтів краще вносити менше азотних добрив.
Темы: 45
Присоединился: Mar 2010
Я також погоджуюсь з тим, що ширину розкиду слід трохи зменшити. Але ще важливим фактором є швидкість вітру. При сильному вітрі краще взагалі не проводити обробку або зменшити її до мінімуму, щоб уникнути втрат.
Особисто я віддаю перевагу вносити селітру перед посівом на глибину 5-7 см, а карбамід - одночасно з посівом.
Темы: 44
Присоединился: Aug 2013
Доброго дня! Ми на своєму підприємстві використовуємо вакуумний розкидач для внесення добрив під ріпак вже кілька років. Найкращий результат ми отримали, коли встановили ширину висіву трохи менше робочої ширини агрегату і додатково калібрували отвори диска.
Враховуйте також висоту підйому розкидача - вона має бути оптимальною для вашого поля. На наших полях ми зазвичай встановлюємо її на 1,5-2 метри.
Темы: 60
Присоединился: May 2014
А як ви вважаєте, чи потрібно додатково обробляти поле після внесення вакуумним розкидачем? Я читав, що деякі аграрії рекомендують проводити боронування або культивацію для кращого змішування добрив з ґрунтом. Але не впевнений, чи це необхідно.
Також цікавить ваш досвід з внесенням мікродобрив вакуумним розкидачем - чи є якісь особливості?
Темы: 86
Присоединился: Dec 2012
Я теж погоджуюсь, що після внесення добрив краще провести боронування. Це допомагає розподілити їх рівномірно і прискорити розкладання органіки.
Щодо мікродобрив - я особисто не вношу їх вакуумним розкидачем через малу норму висіву. Зазвичай для цього використовуємо протруювач насіння або позакореневе підживлення.
Темы: 44
Присоединился: Aug 2013
Спробуйте внести сірку гранульовану разом із селітрою. Це допоможе покращити засвоюваність азоту рослинами.
Щодо боронування - якщо у вас важкі ґрунти, то варто провести легке закриття добрив в ґрунт.