Темы: 60
Присоединился: May 2014
Доброго дня всім! Збираюся сіяти соняшник цього року за технологією No-till. Вже вичитав багато матеріалів, але хотілося б почути думку практикуючих аграріїв. Як вважаєте, які оптимальні терміни сівби в наших умовах? Погода змінюється швидко і хочеться не прогадати з вологістю ґрунту.
Прочитав у статті, що ранні строки дозволяють отримати більший потенціал урожайності. Але боюся, що при ранніх термінах є ризик вимерзання сходів, особливо якщо буде похолодання вночі. Також цікавить ваша думка про оптимальну глибину загортання насіння при нульовому обробітку.
Маю 20 га поля під соняшник з минулорічною стернею кукурудзи, що радять?
Сподіваюсь на ваші цінні поради!
Темы: 86
Присоединился: Dec 2012
Доброго дня! Я сіяв соняшник під нуль на початку квітня і був задоволений результатом. Головне - почекати поки прогріється ґрунт до 8-10 градусів і зробити якісну обробку посівного матеріалу фунгіцидом та інсектицидом.
Щодо глибини, то оптимально близько 5 см. Не заглиблюйте насіння сильно, щоб паростки змогли пробитися крізь стерню.
Темы: 44
Присоединился: Aug 2013
Я особисто сію соняшник в середні строки, оскільки вважаю, що це дозволяє уникнути проблем з вологозабезпеченням. В Україні клімат змінюється і посухи все частіші.
Рекомендую також обробляти стерню гербіцидом до сівби, щоб мати чисте поле для росту сходів.
Темы: 35
Присоединился: Mar 2010
Вже третій рік сію під нуль, і терміни вибираю залежно від вологості. Якщо весна волога - то ближче до кінця квітня.
Глибина 5 см хороша, але важливо рівномірно заглиблювати насіння по полю. Проблему з пробиванням сходів через стерню вирішую боронатором перед сівбою.
Темы: 44
Присоединился: Aug 2013
Я б радив враховувати також тип вашого ґрунту. Якщо у вас чорнозем, то можна сміливо сіяти раніше.
Не забудьте про внесення достатньої кількості фосфору і калію в ряд під час сівби.
Темы: 35
Присоединился: Mar 2010
І я за те, щоб враховувати вологість ґрунту. Також раджу подивитися прогноз погоди і спланувати сівбу так, щоб уникнути злив, які можуть вимити насіння.
Щодо катка-аератора - хороша ідея! Я сам думаю над придбанням такого агрегату.