Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Посадка озимої пшениці під соняшник: досвід та рекомендації
Доброго дня, шановні колеги-аграрії! Хочу поділитися своїм досвідом з посадки озимої пшениці після збору врожаю соняшника. Зазвичай у нас на півдні є досить короткий період між цими культурами, і потрібно все робити максимально ефективно.

Перше - це підготовка ґрунту. Після збирання соняшнику я рекомендую одразу ж провести глибоке рихлення та внесення фосфорних добрив. Це забезпечує хорошу структуру ґрунту для проростання пшениці та дає їй необхідні поживні речовини на початковому етапі розвитку.

Друге - це вибір сорту озимої пшениці, який підходить для таких умов. Важливо обрати ранньостиглий або середньоранній сорт, щоб він встиг сформувати достатню кількість зерен до весняного періоду. Ми вже декілька років успішно вирощуємо сорт «Софія» і дуже задоволені результатом.

Третє - це норма висіву насіння та глибина посіву. Залежно від вологості ґрунту, оптимальна норма висіву становить 4-5 мільйонів схожих зерен на гектар. Глибина посіву має бути близько 4-6 см.

І останнє - це захист рослин від хвороб та шкідників. Оскільки пшениця засівається після соняшника, вона більш вразлива до деяких хвороб, таких як борошниста роса і септоріоз. Тому важливо проводити профілактичні обприскування фунгіцидами.

Хотів би почути ваші думки та досвід з цього приводу.
Ответить
Привіт! Я також займаюся вирощуванням пшениці після соняшника. Згоден з тобою щодо підготовки ґрунту та використання фосфорних добрив, це дуже важливо для отримання гарного врожаю. Але я ще додаю азотні добрива одразу після рихлення.

Щодо захисту від хвороб - рекомендую обов'язково використовувати протруйник насіння перед посівом. Це допоможе зберегти рослини здоровими.
Ответить
Приєднуюсь до обговорення! Я фахівець з агрономії і займаюсь аналізом ґрунтів. Дуже важливо визначити рівень кислотності ґрунту після соняшнику, оскільки він може бути підвищений.

Для нейтралізації кислотності рекомендую вносити вапно або доломітове борошно. Також зверніть увагу на вміст калію в ґрунті - його може не вистачати для повноцінного розвитку пшениці.
Ответить
Привіт всім. Я фермер з Донецької області, вже багато років вирощую зернові культури.

Я рекомендую використовувати спеціальні сидерати перед посівом пшениці на місці соняшнику. Вони добре покращують структуру ґрунту та насичують його азотом.
Ответить
Ось цікава інформація, дякую за обговорення! Я з Херсонської області і у нас трохи інший клімат.

Я використовую сівозміну з кукурудзою замість соняшнику - це дає кращі результати по врожайності пшениці. Може хтось має досвід порівняння вирощування після різних попередників?
Ответить
Дякую за корисні поради! Я агроном-початківець і тільки вчуся, але мені дуже допомагають такі обговорення.

У мене питання: які саме фунгіциди ви використовуєте для профілактики борошнистої роси на пшениці? І чи є якісь ефективні біопрепарати?
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(и)