Темы: 86
Присоединился: Dec 2012
Доброго дня! Зіткнувся з проблемою при зберіганні картоплі в наших умовах. Цього року був досить великий урожай, але вже помічаю гниття і проростання. В мене є підвальне приміщення, вентиляція там не найкраща. Чи можете порадити якісь ефективні способи обробки перед закладкою на зберігання? Хотілося б уникнути втрат взимку.
Також цікавить досвід використання хімічних протруйників для картоплі під час зберігання. Які препарати ви вважаєте найбільш дієвими та безпечними для здоров'я споживачів?
Ще одне питання: чи варто використовувати регулятори росту при зберіганні, щоб уповільнити проростання? Можливо хтось має досвід у цій сфері?
Темы: 45
Присоединился: Mar 2010
Доброго дня! В Херсонській області з картоплею завжди були проблеми через підвищену вологість. Рекомендую перед закладкою обробити бульби фунгіцидом, наприклад Максим Дачник. Він допоможе запобігти бактеріальним і грибковим інфекціям.
Щодо хімічних протруйників – в Україні їх використання обмежене законодавством для картоплі. Тому краще зосередитись на створенні оптимальних умов зберігання: температура 2-4 градуси, достатня вентиляція та регулярний огляд.
Темы: 44
Присоединился: Aug 2013
Я б порадив звернути увагу на передпосівну обробку бульб розчином марганцівки. Це допоможе знищити частину патогенної мікрофлори і зменшить ризик ураження під час зберігання.
Також, якщо є можливість, провітрюйте приміщення кілька разів на день. Підвищена вологість – це головний ворог картоплі.
Темы: 45
Хімічні протруйники краще не використовувати. Це може негативно позначитися на якості продукту і здоров'ї споживачів.
Я б рекомендував зробити дезінфекцію підвалу перед закладкою картоплі: розчин мідного купоросу або інший антисептик.
Темы: 35
Обробіть бульби перед закладкою вапном, розведеним у воді. Це допоможе знизити кислотність і запобіжить гниттю.
Також перевірте вентиляційні канали, чи не забиті вони сміттям? Потрібно забезпечити хорошу циркуляцію повітря.
Темы: 29
Присоединился: Sep 2018
Не варто використовувати регулятори росту. Це може вплинути на смакові якості картоплі.
Оптимальна температура зберігання – 3-5 градусів за Цельсієм, а вологість – близько 85%. Слідкуйте за цими показниками і регулярно видаляйте пошкоджені бульби.
Темы: 89
Присоединился: Oct 2013
Я використовую препарат «Фітоспорин-М» для обробки перед зберіганням. Він є біологічним фунгіцидом і не шкідливий для здоров'я.
Також, раджу покласти кілька яблук у сховище, вони виділяють етилен, який сприяє кращому зберіганню.
Темы: 20
Присоединился: Sep 2018
Ще один спосіб – обробити бульби перед закладкою зольним розчином. Зола містить калій, який добре зберігається і захищає картоплю від хвороб.
Але якщо вологість занадто висока, то краще використовувати осушувачі повітря у сховищі.