Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Технології безплужного обробітку ґрунту для півдня України
Доброго дня всім! Хотів би почути ваші думки та досвід щодо безплужного обробітку ґрунту в умовах степової зони. Які технології ви використовуєте? Чи є відмінності у порівнянні з північними регіонами? Наскільки ефективні мінімальні технології для збереження вологи та структури ґрунту в південних областях?

Ми пробували нульову обробку на невеликих ділянках соняшнику, але результати були неоднозначні. З одного боку, спостерігали хорошу пористість ґрунту і зменшення ерозії вітром. З іншого - виникла проблема з бур'янами та забур'яненістю посівів. Чи є якісь рекомендації щодо застосування гербіцидів в системі нульової обробки?
Ответить
Привіт! На Полтавщині ми практикуємо мінімальну обробку вже кілька років. Використовуємо дискові борони та культиватори для розпушення ґрунту на глибину не більше 10-15 см. Це дає змогу зберегти вологу і зменшити витрати палива.

Щодо гербіцидів, то потрібно ретельно підходити до їх вибору і норми внесення, оскільки в системі мінімальної обробки бур'яни не знищуються механічно. Ми використовуємо переважно післясходові гербіциди на основі гліфосату та 2,4-Д.
Ответить
З досвіду колег з південних областей, найкращі результати показують технології прямого висіву. Але їх потрібно починати впроваджувати поступово і підготовленою землею.

Щоб зменшити проблему забур'яненості при нульовій обробці, варто використовувати сидеральні культури для придушення бур'янів та поліпшення структури ґрунту. Також дуже ефективні комбіновані гербіциди з пролонгованою дією.
Ответить
Я в Запорізькій області обробляю землю плоскорізом. Думаю, що це ефективний спосіб для утримання вологи та збереження органіки. В порівнянні з плугом, він набагато менше руйнує структуру ґрунту і зменшує витрати пального.

Але є один нюанс – плоскоріз не завжди добре справляється з пожнивними рештками. Тому я вношу їх у ґрунт попередньо подрібненою мульчею.
Ответить
Скажіть, а чи ефективні дискові борони для обробітку важких суглинистих ґрунтів?

У нас в Херсонській області часто виникають проблеми з ущільненням ґрунту після дощів. Чи не буде ще більше проблем після використання дискових знарядь?
Ответить
Марія, я теж з Херсонщини. Дискові борони допомагають добре розпушити верхній шар ґрунту і забезпечити доступ повітря до коренів рослин. Але потрібно враховувати тип диска та його кут атаки, а також глибину обробітку.

Щоб зменшити ущільнення ґрунту після поливів, ми використовуємо комбіновані агрегати, які включають дискову борону і коток.
Ответить
В Запорізькій області ми практикуємо смуговий обробіток. Робимо лише в рядах, де буде висіватись культура. Це допомагає зберегти вологу і зменшити витрати на гербіциди.

Але таку технологію потрібно добре планувати з урахуванням ротації культур та попереднього обробітку ґрунту.
Ответить
Я в Одеській області останнім часом використовую мікрообробку. Це дуже економно і ефективно для збереження ґрунтової вологи, особливо враховуючи наш клімат.

Можете дати якісь поради щодо підбору культиватора для мікрообробітку? Який тип робочих органів найкраще використовувати?
Ответить
Oleg, краще використовувати культиватори з зубовими лапами або дисками для мікрообробітку. Вони добре подрібнюють верхній шар ґрунту і не пошкоджують кореневу систему рослин.

Також варто враховувати кут атаки робочих органів, щоб вони ефективно обробляли лише верхні шари ґрунту.
Ответить
Хлопці, а що скажете про використання гербіцидів з мікроелементами в системі мінімальної обробки?

Чи ефективні вони для живлення рослин та боротьби з бур'янами?
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(и)