Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Використання сидератів для покращення структури ґрунту на Полтавщині
Доброго дня всім! Я Володимир з Полтави. Хочу обговорити використання сидератів як одного зі способів поліпшення родючості та фізичних властивостей наших полтавських чорноземів. Ми вже кілька років практикуємо висівання гірчиці, озимого ріпаку та жита після збирання основної культури. Помічаю позитивні зміни: зменшилась ущільненість ґрунту, покращилася його аерація та підвищився рівень гумусу.

Але цікаво почути ваш досвід і думки. Які сидерати вважаєте найбільш ефективними для нашого регіону? Як правильно підбирати суміші різних видів сидератів, щоб досягти максимального ефекту?

Також хвилює питання внесення зеленої маси у ґрунт: чи потрібно її заробляти плугом, чи достатньо дискової борони? Чи впливає спосіб обробки на ефективність розкладання органічної речовини та вивільнення поживних елементів?

Буду вдячний за ваші поради!
Ответить
Привіт Володимир! Згідний з тобою щодо позитивного впливу сидератів на структуру ґрунту. Я особисто висіваю овес і фацелію для покращення аерації, особливо в умовах надмірної вологи після весняних дощів. Спробуйте також додавати люпин – він добре засвоює фосфор з глибинних шарів ґрунту.
Ответить
Володимир, цікавий досвід! Щодо внесення зеленої маси у ґрунт - все залежить від виду сидерату. Ріпак краще подрібнювати і заробляти дисковою бороною, щоб пришвидшити розкладання. Гірчицю ж можна залишати на поверхні – вона добре перегниває і збагачує верхній шар ґрунту органікою.
Ответить
Привіт, Володимир! У нас неподалік від Полтави дуже популярний озимий ріпак як сидерат. Він добре пригнічує бур'яни і насичує ґрунт азотом. Але обов'язково обробляйте його гербіцидом після цвітіння – він швидко йде в стрілку.

А щодо заробки у ґрунт, то дискова борони досить для більшості сидератів, а плуг потрібен тільки якщо є велика кількість пожнивних решток.
Ответить
Озиме жито - відмінний вибір для наших чорноземів. Воно добре розвивається під снігом, а навесні швидко росте і пригнічує бур'яни. Але потрібно враховувати його високу потребу у воді.

Я завжди заробляю зелену масу плугом на глибину 20-25 см – так швидше відбувається розкладання органіки.
Ответить
А я рекомендую використовувати люцерну як сидерат. Вона добре накопичує азот в кореневій системі і покращує структуру ґрунту.

До речі, не забудьте про внесення фосфорно-калійних добрив під час посіву сидератів – це допоможе їм краще розвиватися.
Ответить
Я пробував висівати гірчицю і овес разом, але помітив, що вони пригнічують один одного. Тому я завжди сію їх в різний час.

Гірчицю - після збирання ранніх зернових, а овес – перед настанням холодів.
Ответить
Я також висіваю сидерати на своїй ділянці, але ще не бачила таких значних змін у структурі ґрунту. Можливо, це пов'язано з тим, що я використовую їх тільки для боротьби з бур'янами.

А як часто потрібно висівати сидерати, щоб отримати помітний ефект?
Ответить
Я також цікавлюся вирощуванням сидератів. Але боюся, що вони можуть приваблювати шкідників і хвороби на основну культуру.

Чи є якісь рекомендації щодо профілактики?
Ответить
Для профілактики шкідників і хвороб на основну культуру, обов'язково сійте сидерати з різними властивостями. Наприклад, гірчиця - проти дротяників, люпин – проти нематод.

І після посіву сидератів обробіть ґрунт розчином біопрепаратів.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(и)