Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Озимий ріпак - як підготуватись до посіву у 2024 році?
Шановні колеги-аграрії! Наближається час осіннього посіву озимого ріпаку, і хотілося б поділитися своїм досвідом та почути ваші думки. У цьому сезоні спостерігаємо досить суху погоду в більшості регіонів України, тому важливим є правильний підбір гібридів для наших умов.

Я особисто звертаю увагу на посухостійкість і стійкість до хвороб, таких як фомоз та склеротиніоз. Також важливо враховувати терміни сівби - оптимальні дати в середньому складають кінець липня - початок серпня для центральних областей.

Які технології обробки ґрунту ви використовуєте при підготовці поля? Чи плануєте внесення сидеральних культур, щоб покращити родючість ґрунту та зменшити втрати вологи?

Буду радий почути ваші коментарі та досвід!
Ответить
Доброго дня! Я також з Полтавщини. Ми в цьому році плануємо сіяти гібрид «Пікассо» від компанії DSV. Він добре зарекомендував себе на наших полях у попередні роки, має високу стійкість до хвороб і гарну зимостійкість.

Щодо обробітку ґрунту - робимо класичну оранку з подальшим боронуванням. Застосовуємо безводний аміак для основного удобрення.
Ответить
Сьогодні був на полі, де висівали ріпак у червні. Там вже пішли ознаки фомозу. Обов'язково обробляйте протруйником перед посівом! Я особисто рекомендую «Максим Форс» або «Апрон XL».

Щодо підгодівлі - не забудьте про позакореневі підживлення мікроелементами, особливо бором і марганцем.
Ответить
А я намагаюся використовувати технології no-till. Це дозволяє зменшити втрати вологи та зберегти структуру ґрунту.

Для підготовки поля, зазвичай сіємо сидеральну суміш: жито, овес і віку.
Ответить
Доброго дня всім.
Я використовую мінімальну обробку грунту. Після збирання попередника роблю дискування, а потім висіваю ріпак прямо в стерню. Вже кілька років так працюємо - економія палива відчутна, і врожайність непогана.
Ответить
Я вважаю, що важливо проводити аналіз ґрунту перед посівом ріпаку. Тоді можна точно визначити потребу в добривах і підібрати оптимальну схему живлення.

А також - не варто забувати про гербіцидний захист.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(и)