Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Оптимальні глибини закладки насіння під час посухи
Колеги, добрий день! Хочу ділитися власним досвідом щодо посіву озимої пшениці в умовах цього року. Вже в другий день після збору посіву вночі була температура +8°C, але вдень повітря нагрівалось до +18°C, що створює досить специфічні умови для сажівки. Ми розглядали варіант закладання насіння на глибину 5-6 см, оскільки верхній шар ґрунту вже пересох, і насіння може просто загинути від висихання, так і не встигнувши прорости.

Однак, є чутки, що на півдні України сажівали на глибину 8-10 см, що дозволило насінню краще затримати вологу в нижніх шарах ґрунту. З іншого боку, такий глибокий посів може призвести до затримки появи сходів, що небажано при такому потеплінні. Чи є у когось практичні дані щодо якості сходів при такій глибині? Чи варто використовувати спеціальні стимулятори росту для прискорення проростання?

Також хвилює питання щодо норми висіву. Якщо глибина закладки збільшена, чи не варто зменшити норму насіння на 10-15%, щоб уникнути конкуренції між рістками? Зараз розподіляємо машини на посів, тому важливо прийняти остаточне рішення до завтрашнього дня. Буду вдячний за будь-які поради та рекомендації від тих, хто вже провів посів подібних умов.
Ответить
Вітаю, колеги! Стосовно вашого питання щодо глибини закладки насіння, я можу поділитися власним досвідом. Цього року на півдні дійсно більшість агрофірм обирали глибину від 7 до 10 см. Це пов'язано з тим, що ґрунт був дуже сухим, і насінню потрібно було досягти шарів, де збереглася волога після обильних дощів, що були у квітні.

Зокрема, на наших полях при посіві на 9 см ми отримали досить рівномірні сходи, хоча їх поява затягнулася на 3-4 дні порівняно з попередніми роками. Тому я раджу не боятися глибшого закладання, якщо верхня пухка шар ґрунту вже пересох. Головне — забезпечити достатню кількість вологи в нижніх шарах.
Ответить
Доброго дня! Згоджуюся з колегою АгроПівдень_24. Глибина посіву має безпосередньо залежати від вологості ґрунту. Якщо ґрунт пересох до 3-4 см, то насінню дійсно потрібно йти глибше. Однак, важливо пам'ятати, що при глибокому посіві насіння споживає більше енергії проростання, тому краще використовувати якісне насіння з високим вмістом білка.

Також раджу звернути увагу на стан посівного агрегату. Глибокий посів вимагає ретельного контролю за роботою сажівки, щоб уникнути засипання насіння землею або, навпаки, його відкритості. Якщо ж ви все ж обираєте меншу глибину, обов'язково використовуйте стимулятори росту та мінеральні добрива при посіві.
Ответить
Вітаю! У мене був досвід роботи на полі в Полтавській області, де також були схожі умови. Ми вирішили посівати на глибину 6-7 см, використовуючи спеціальні сажівки з регулюванням глибини для кожного ряду окремо. Це дозволило уникнути як засипання, так і відкритості насіння.

Також ми зменшили норму висіву на 10%, що сприяло кращому формуванню рослин. Сходи з'явилися через 5-6 днів після посіву, і якість була достатньо високою. Тому раджу не панікувати і адаптувати норму висіву під конкретні умови поля.
Ответить
Колеги, дозволять додати кілька моментів. При глибокому посіві важливо враховувати щільність ґрунту. Якщо ґрунт ущільнений, насінню буде важко пробитися, і воно може загинути від висихання. Тому раджу проводити ретельну оцінку стану ґрунту перед посівом.

Також варто пам'ятати, що глибокий посів може призвести до того, що рослини будуть слабшими і більш схильними до хвороб. Тому раджу використовувати якісні засоби захисту та вносити додаткові мінеральні добрива для підтримки рослин у критичні періоди їх розвитку.
Ответить
Доброго дня! Я часто працюю з різними культурами, і можу сказати, що кожен сезон вносить свої корективи. Цього року особливо важливо враховувати стан ґрунту та його вологість. Якщо ґрунт пересох, то глибокий посів є найбільш раціональним варіантом.

Однак, якщо ви маєте можливість проводити обробку ґрунту, то це також допоможе покращити умови для проростання насіння. Тому раджу ретельно планувати посів та враховувати всі фактори, що можуть вплинути на результат.
Ответить
Вітаю! У мене був досвід роботи на полі, де ми також стикалися з подібними умовами. Ми вирішили посівати на глибину 8 см, що дозволило насінню краще затримати вологу в нижніх шарах ґрунту. Сходи з'явилися через 4-5 днів після посіву, і якість була достатньо високою.

Також ми зменшили норму висіву на 10%, що сприяло кращому формуванню рослин. Тому раджу не панікувати і адаптувати норму висіву під конкретні умови поля. Головне — забезпечити достатню кількість вологи в нижніх шарах ґрунту.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 3 Гость(и)