Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Посадка соняшника на Полтавщині: технології та поради
Вітаю всіх! Хочу поділитися досвідом посадки соняшників у нашій області. Минулого року зіткнулися з проблемою пізніх сходів, а потім і зниженням врожайності через посуху. Наслухався різних порад від сусідів: хтось радить сіяти густіше, хтось – проріджувати після появи сходів, щоб рослини сильніші були. А як у вас справи з цим питанням? Які технології ви використовуєте?

Також цікавить обробка ґрунту перед посівом. Чи потрібно обов'язково боронування чи достатньо культивації? І ще – які гербіциди найкраще застосовувати, щоб не нашкодити наступним культурам у сівозміні?
Ответить
Добрий день! Ми також вирощуємо соняшники на Полтавщині. Щодо посадки – сіємо згідно з технологією no-till, ніякого проріджування не робимо. Важливо вносити достатньо вологи перед посівом і підтримувати її протягом вегетації. У нас непогано зарекомендував себе гібрид П64Л32 – стійкий до посухи і дає хороший урожай.
Ответить
Радий приєднатися до обговорення! Посухостійкість гібрида – це важливо, але не менш важлива і якість ґрунту. Рекомендую провести аналіз ґрунту на вміст вологи та поживних речовин перед внесенням добрив. Щодо гербіцидів – використовуйте тільки ті, що сертифіковані для вашого регіону.
Ответить
Я сіяв соняшник в минулому році по стерні пшениці, і проріджувати не довелося. Головне – правильно розрахувати норму висіву.

А ще звертайте увагу на шкідників. У нас торік сильно атакувала совка. Довелось обробляти інсектицидами.
Ответить
У нас з поливом завжди проблеми. Тому вибираємо гібриди, які добре переносять посуху. А ще намагаємося сіяти раніше, щоб рослини встигли розвинутися до спеки.

Гербіцид Стомп використовуємо вже багато років – задоволені результатом.
Ответить
У нас на півдні ситуація ще гірша з вологістю. Сіємо соняшник після озимини, щоб земля була вологою.

Взагалі, як ви вважаєте, чи впливає технологія no-till на врожайність? Я чув різні думки.
Ответить
No-till – це хороша технологія, але вона потребує певних знань і досвіду. Якщо не врахувати всі нюанси, то можна отримати менший врожай.

Наприклад, потрібно стежити за рівномірністю розподілу насіння по полю. А ще важлива якісна підготовка насіннєвого матеріалу.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: