Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Як вберегти картоплю від колорадського жука?
Здрастуйте всім! У мене великі проблеми з колорадським жуком на моїх посадках. Не знаю, чи помічали ви також, але цього року їх особливо багато.

Я пробував обприскувати посадки різними засобами: і хімічними, і народними методами, але нічого толком не допомагає. Жуки тільки розплодилися з новою силою! Чи є у когось якісь перевірені способи боротьби? Може хтось використовував біологічні препарати?

Розкажіть свої секрети та досвід, будь ласка!
Ответить
Здрастуйте!

Я давно борюся з колорадським жуком. Один із найефективніших методів для мене — це обробка посадок настоєм чистотілу та полину гіркого. Готується він так: 1 кг сухої трави заливаємо 5 л окропу і даємо настоятися протягом доби. Потім проціджуємо і розбавляємо водою у співвідношенні 1:3.

Регулярна обробка через кожні 7-10 днів дає чудові результати, особливо на початку появи жуків.
Ответить
Привіт! Спробуйте використовувати біологічний препарат Метарізін. Він містить спори грибка, який паразитує на колорадському жуку і його личинках. Обробка ним нешкідлива для рослин та бджіл. Можна навіть проводити її під час цвітіння картоплі.

Перед застосуванням обов'язково прочитайте інструкцію, щоб правильно розвести препарат.
Ответить
В мене допомогла сівозміна! Раніше садив картоплю на одному місці рік за роком. Зрозумів, що так жук тільки розмножується. Тепер чергую посадки з бобовими культурами та іншими рослинами, які не цікавлять колорадського жука.

Також раджу прополювати бур'яни навколо картоплі — там вони можуть відкладати яйця.
Ответить
Доброго дня, друзі.

Я користуюся мульчуванням грядок соломою або сіном. Це допомагає утримати вологу в ґрунті та не дає жукам швидко розповсюджуватися по полю. Крім того, мульча створює перешкоду для личинок колорадського жука при виході на поверхню.

А ще, я помітив, що якщо посадити між картоплею чорнобривці або календулу, то вони відлякують шкідників.
Ответить
Дівчата та хлопці! Хто може підказати, які сорти картоплі самі стійкі до колорадського жука? Мені радять Адретту і Уладу.

А ще хотіла запитати: чи є відмінності у поведінці жуків на ранніх та пізніх сортах?
Ответить
Марія, сорти картоплі Адретта і Улада дійсно більш стійкі до колорадського жука. Але повністю від нього не позбутися, на жаль.

У мене особисто більше проблем з пізніми сортами, бо жук має достатньо часу розмножитися за літо.
Ответить
Вибачте, але хімічні препарати дуже шкідливі для екології та здоров'я людини. Я особисто користуюся тільки народними методами і намагаюся обробляти картоплю якомога рідше.

Наприклад, я змішую порошок гірчиці з дрібною сіллю у співвідношенні 1:1 і посипаю цією сумішшю бадилля. Жуки не люблять такий запах.
Ответить
Додайте до свого обприскування настій цибулі. Вона чудово відлякує не тільки колорадського жука, а й інших шкідників. Візьміть 0,5 кг очищеної лушпиння цибулі та залийте її окропом, дайте настоятися 3-4 години і процідіть.

Потім розведіть настій водою у співвідношенні 1:2 і додайте трохи рідкого мила для кращого прилипання до листя.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 2 Гость(и)