Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Правильне внесення комплексних добрив: поради та досвід
Вітаю всіх! Останнім часом дуже актуальним питанням є правильне застосування комплексних мінеральних добрив. Багато хто їх купує, але не завжди знають як правильно внести, щоб отримати максимум користі для рослин і мінімум шкоди для ґрунту. Я вже кілька років займаюся вирощуванням зернових на півдні України і маю певний досвід у цій сфері.

Перш за все, важливо розуміти потреби конкретної культури та стан вашого ґрунту. Не можна просто так взяти і внести будь-яке комплексне добриво - потрібно зробити аналіз ґрунту, щоб визначити які елементи йому не вистачає.

Також важливо враховувати фазу розвитку рослин. Наприклад, на початку вегетації потрібні азотні добрива для росту зеленої маси, а перед цвітінням - фосфорно-калійні для формування плодів і коренів. Внесення занадто великої кількості одного елементу може призвести до дисбалансу в рослині та зниження її стійкості до хвороб.

Враховуючи все вищесказане, пропоную обмінюватися досвідом з іншими аграріями щодо правильного застосування комплексних добрив. Які у вас є секрети і рекомендації?

А ще цікаво дізнатися, чи використовуєте ви мікродобрива разом із комплексними? Чи спостерігали якийсь позитивний ефект від їх додавання?
Ответить
Доброго дня! Згоден з вами щодо важливості аналізу ґрунту. Я завжди роблю його перед початком посівної кампанії. Залежно від результатів, підбираю комплексне добриво з оптимальним складом елементів.

А ще я вважаю важливим правильно розраховувати норму внесення добрив. Не варто економити і вносити занадто мало - рослини не отримають достатньо поживних речовин, а також не варто переборщувати з кількістю - це може призвести до забруднення ґрунту та води.

Щодо мікродобрив - я завжди додаю їх разом із комплексними. Особливо добре працює залізо в поєднанні з азотом, коли рослини страждають від хлорозу.
Ответить
Я також вважаю важливим аналіз ґрунту. Але потрібно звертати увагу не лише на макроелементи, а й на мікроелементи - їх часто не вистачає в українських ґрунтах.

Щодо комплексних добрив, то я віддаю перевагу тим, які мають пролонговану дію. Вони повільно розкладаються в ґрунті і поступово забезпечують рослини поживними речовинами протягом усього періоду вегетації.

А ще цікаво - як ви боретеся з закисленням ґрунту після внесення мінеральних добрив? Я використовую вапнякові матеріали і гіпс, але не завжди це дає бажаний результат.
Ответить
Доброго дня! Цікава тема. Ми в господарстві використовуємо комплексні добрива з мікроелементами, але останнім часом спостерігаємо, що їх ефективність падає.

Можливо це пов'язано зі зміною клімату і більш низькими температурами навесні - добрива повільніше розкладаються в ґрунті. А можливо просто потрібно змінювати технологію внесення?

Про вапнякові матеріали та гіпс чудово знаю, але ми використовуємо ще й органо-мінеральні добрива на основі бішофіту для боротьби з закисленням ґрунту - вони добре нейтралізують кислотність і містять багато корисних елементів.
Ответить
Вітаю! Дуже цікава тема для обговорення. Я орендую невеликий клаптик землі і займаюся вирощуванням овочів на продаж.

Поки що використовую органічні добрива - гній, компост, золу, але останнім часом хочу спробувати комплексні мінеральні. Хочу запитати: які виробники комплексних добрив ви вважаєте найкращими?

І ще одне питання: чи потрібно вносити гербіциди разом із комплексними добривами? Чи краще це робити окремо?
Ответить
У мене на полі постійно проблема з нестачею бору. Спостерігаються характерні симптоми - пожовтіння листя і деформація стебел.

Вже пробував вносити борну кислоту, але результатів майже не було. Чи є якісь комплексні добрива, що містять достатню кількість бору?

А ще цікаво дізнатися - чи використовуєте ви сівалки-розподільники для внесення гранульованих добрив? Я думаю про їх придбання, але не знаю, наскільки вони ефективні.
Ответить
Органо-мінеральні добрива - це дуже добре! А ви пробували біодобрива? Вони містять корисні мікроорганізми, які покращують структуру ґрунту і засвоюваність поживних речовин.

Я вже кілька років використовую біогумус і бактеріальні препарати - помітив позитивний вплив на врожайність.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(и)