Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Урожай пшениці на півдні: проблеми та рішення
Зараз збираємо пшеницю в Одеській області. Погода видалася складною, спека і посуха дали про себе знати. У багатьох полях помічається зниження врожайності від 10 до 30%. Вже зараз відчувається брак вологи в шарі орного горизонту.

Особливо постраждали поля на піщаних грунтах, де запаси вологи вичерпалися досить швидко. На чорноземах ситуація трохи краща, але навіть там спостерігається деяка нестача елементів живлення через посуху.

У зв'язку з цим цікавить думка колег: які агротехнічні заходи використовували для подолання наслідків спеки та забезпечення стабільного врожаю? Які добрива застосовували? Чи ефективними були поливи, якщо вони проводилися?
Ответить
Зі спекою ми боролися позакореневими підживленнями з мікроелементами - цинком і марганцем. Особливо це важливо для рослин, які перебувають у стані стресу через посуху. Також проводили обприскування препаратами-антистресантами.

Щодо поливів, то на жаль в цьому році дощі майже не йшли і ми їх застосовували досить активно.
Ответить
Погоджуюсь з FermerPoltava, позакореневе підживлення мікроелементами відіграє важливу роль. Можна додати в бакову суміш і сірку для підвищення толерантності рослин до стресу. Поливи - це, звісно, добре, але їх потрібно проводити з урахуванням фази розвитку культури.

Також зверніть увагу на здоров'я рослин. За посухи хвороби можуть розвиватися досить швидко.
Ответить
Я робив міжрядний обробіток для збереження вологи. Проблему нестачі елементів живлення намагався вирішувати через внесення мікродобрив у фазу кущіння та колосіння.

Поливи використовували, але вони мали економне застосування, оскільки запаси води обмежені.
Ответить
Цього року я вирішив посіяти більш посухостійкі сорти пшениці. Також вніс трохи більше органіки, щоб покращити структуру ґрунту та його вологоутримуючу здатність.

Взагалі, у таких умовах треба бути готовим до зменшення врожайності і планувати свої витрати відповідно.
Ответить
Ми в цьому році внесли препарат Ретамулін для підвищення стресостійкості. Також проводили крапельний полив на тих площах, де це було можливо.

Схоже, що посуха цього року стала справжнім випробуванням для сільгоспвиробників.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(и)