Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Захист врожаю від дронів-шкідників: досвід та поради.
Добрий день колеги! В останні роки почали з'являтися випадки атак на посіви за допомогою квадрокоптерів, які розпилюють хімікати. Особисто я мав справу з такою ситуацією у своєму господарстві в Херсонській області.

Спочатку ми зовсім не підозрювали про диверсії, поки не помітили, що деякі ділянки кукурудзи почали жовтіти та хворіти. Після консультацій з агрономами та аналізу рослинності, виявилося, що це результат обробки чужорідним хімікатом.

Ми провели розслідування і встановили, що хтось навмисно використовує дрони для пошкодження врожаю. Звичайно, нам довелося вдатися до захисних заходів: встановлення камер відеоспостереження на межі ділянки, а також організації патрулювання.

Я хотів би поділитися своїм досвідом та отримати ваші поради з цього питання. Чи стикалися ви зі схожими ситуаціями? Які методи захисту є найефективнішими?

Також цікавить, чи є якісь законодавчі норми або заборони на використання дронів для обробки сільськогосподарських угідь без дозволу власника?
Ответить
Добрий день! Такі випадки вже почали траплятися і в Полтавській області. Захист від дронів – це нова та не завжди проста задача.

Найбільш ефективні методи, на мою думку - це встановлення відеокамер та датчиків руху по периметру поля. Також можна використовувати системи радіоелектронної боротьби, які перешкоджають роботі дронів.
Ответить
Згоден з попереднім коментарем. Додатково варто задуматися про залучення фахівців у сфері радіоелектроніки для налаштування систем захисту.

Також є сенс посилити охорону та проводити регулярні патрулювання поля, особливо в нічний час.
Ответить
Я чув про розробку спеціальних мереж, які перешкоджають з'єднанню дронів з GPS. Ці технології тільки почали впроваджуватися.

Крім того, важливо обмінюватися інформацією між аграріями та правоохоронними органами для виявлення та притягнення до відповідальності осіб, які використовують дрони з метою завдання шкоди.
Ответить
В Україні є нормативно-правова база, що регулює використання БПЛА у сільському господарстві.

Згідно із Законом України «Про безпілотні авіаційні системи», використання дронів для розпилення хімікатів на полях має бути узгоджено з власником землі. Порушення цього закону тягне за собою адміністративну відповідальність.
Ответить
Я нещодавно бачила оголошення про продаж систем, які виявляють дрони на відстані.

Важливо також навчити персонал впізнавати ознаки використання дронів для розпилення хімікатів та реагувати на такі випадки. Можна організувати тренінги та семінари з цього питання.
Ответить
Підтримую думку про посилення охорони. Встановили відеокамери, але вони не завжди можуть зафіксувати всі випадки.

Також варто звернути увагу на використання супутників для моніторингу стану посівів та виявлення аномалій.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: