Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Оптимальна сівозміна для південних регіонів України
Привіт всім! Шукаю поради щодо оптимальної сівозміни у степовій зоні. Ґрунти в мене чорноземи звичайні, посушливі умови і мало опадів.

Я зараз вирощую пшеницю та кукурудзу майже щороку, але бачу зниження врожайності. Хотілося б розширити асортимент культур, щоб зменшити виснаження ґрунту та забезпечити кращу рентабельність. Які культури добре поєднуються між собою і які є найкращими сидератами для покращення структури ґрунту в моїх умовах?

Буду радий будь-яким практичним порадам!
Ответить
Вітаю! Я теж займаюся сільським господарством у південних регіонах. Сівозміна – це дуже важливо. Можу запропонувати варіант: пшениця-соняшник-ячмінь-бобові (горох або сочевиця). Бобові добре відновлюють азот у ґрунті.

Ще я рекомендую висівати гірчицю або рапс як сидерат після збору врожаю. Вони швидко ростуть і додають органіки.
Ответить
Привіт, AgroPivden! Ваш підхід із зерновими та кукурудзою призводить до втрати гумусу. Ви можете спробувати вирощувати просо або сорго як альтернативу для зменшення навантаження на ґрунт.

Я б порадив вам розглянути сівозміну з включенням гречки та ріпаку, щоб відновити родючість ґрунту. Також не забувайте про правильне внесення органічних добрив.
Ответить
Я рекомендую вам включити в сівозміну гречку та бобові, такі як соя. Вони добре відновлюють родючисть ґрунту і не виснажують його так сильно.

Також посійте люпин як сидерат перед посівом озимої пшениці. Це допоможе поліпшити структуру вашого ґрунту.
Ответить
Спробуйте соняшник і горох. Горох не тільки фіксує азот, але й є хорошим попередником для зернових культур.

Також варто розглянути вирощування багаторічних трав у сівозміні як сидерат.
Ответить
Обов’язково дотримуйтесь правил агротехніки та сівозміни, щоб зберегти родючість ґрунту. Я б ще порадила посіяти овес як сидерат.

Він добре розпушує землю і пригнічує ріст бур’янів.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: 1 Гость(и)