Темы: 89
Присоединился: Oct 2013
Шановні колеги! Вже не перший рік все частіше чую розмови про застосування біологічних препаратів для захисту рослин. З одного боку, це екологічно чистий підхід, який відповідає сучасним тенденціям у сільському господарстві. Але з іншого - виникають певні побоювання щодо їх ефективності в наших умовах.
Зокрема цікавить досвід фермерів з Полтавської та інших областей Лісостепової зони: чи стикалися ви з проблемами при використанні біопрепаратів на кукурудзі? Чи спостерігали зниження врожайності або погіршення стану рослин після їх застосування? Які препарати використовували і який результат отримали?
Також хотів би дізнатися про ваші думки щодо оптимальних термінів обробки, доз препаратів та їх сумісності з іншими ЗЗР. Чи є якісь особливості при вирощуванні гібридів кукурудзи різних груп стиглості?
Буду вдячний за будь-які коментарі та поради!
Темы: 60
Присоединился: Jul 2019
Добрий день! Я теж цікавлюся біопрепаратами. На Миколаївщині використовували препарат «Гліфосан» для обробки післяжнивних решток і були задоволені результатом - гарно знищує бур'яни, а в грунті залишається мінімум хімії.
Щодо кукурудзи, то я чув від колег з Кропивницького про позитивний досвід застосування біоінсектицидів для боротьби зі шкідниками. Але вони попереджають - важливо дотримуватися інструкцій і проводити обробки вчасно.
Темы: 204
Присоединился: May 2014
У мене був досвід використання біофунгіциду «Фітоспорин-М» проти фузаріозу коренів кукурудзи. Під час вегетації обробляв по листу, але ефекту майже не було.
Зате коли провів передпосівну обробку насіння - результат був помітний. Рослини краще перенесли стрес від висаджування і були більш стійкими до хвороб.
Темы: 89
А я користуюся біопрепаратом «Байкал-ЕМ» для стимуляції росту і підвищення родючості ґрунту. Додаю його в розчин при поливі або обприскуванні - помітив, що рослини стають більш міцними та стійкими до хвороб.
З біологічними інсектицидами не працював, але чув багато позитивних відгуків про препарат «Бітоксибацилін». Головне - дотримуватися концентрації і проводити обробки регулярно.
Темы: 88
На жаль, я не можу поділитися позитивним досвідом застосування біопрепаратів. Ми пробували обробляти кукурудзу препаратом «Мікосан» проти кореневих гнилей, але ефекту майже не було.
З іншого боку, розумію, що важливо правильно підбирати препарат і дотримуватися технології застосування. Можливо, варто звернутися за консультацією до фахівців.
Темы: 86
Присоединился: Dec 2012
Нещодавно проводив дослідження щодо застосування біостимулятора «Гумівіт» для покращення росту кукурудзи. Внесення в передпосівний період дало помітний приріст висоти рослин і збільшення кількості качанів на стеблі.
Наступного року планую провести більш масштабні випробування з різними нормами витрати препарату.