Темы: 88
Присоединился: Oct 2013
Доброго дня, колеги-землероби! Хочу поділитися своїм досвідом вирощування озимого ріпаку на полях у Харківській області. Протягом останніх п'яти років ми спостерігаємо тенденцію до зменшення врожайності через нераціональну сівозміну та надмірне використання гербіцидів. Хочемо перейти до більш органічного підходу і шукаємо поради щодо оптимальної сівозміни для ріпаку, яка б враховувала як економічну вигоду, так і екологічні аспекти.
Основні культури в нашій ротації зараз: озима пшениця, кукурудза та соняшник. Які ваші рекомендації щодо включення інших культур у сівозміну для покращення здоров'я ґрунту та підвищення продуктивності ріпаку? Також цікавить думка щодо використання сидератів – чи є якісь конкретні культури, які особливо корисні після збору врожаю озимого ріпаку?
Темы: 89
Вітаю! У Полтавській області ми також маємо певні складнощі з ріпаком. Ми пробували включати в сівозміну горох як сидерат після пшениці – це досить добре покращує структуру ґрунту та додає азот, що є важливим для ріпаку. Горох швидко росте і не забирає багато вологи.
Також рекомендую поекспериментувати з гірчицею білої як попередником – вона має гарні фунгіцидні властивості та ефективно бореться зі шкідниками.
Темы: 88
Радий долучитися до обговорення! Щодо сівозміни, я б радив звернути увагу на багаторічні трави як попередники для ріпаку. Вони покращують структуру ґрунту і підвищують його родючість.
Гербіциди – це серйозне питання. Якщо ви хочете перейти до більш органічного підходу, то варто розглянути альтернативні методи боротьби з бур'янами, наприклад, міжрядний обробіток або використання мульчування.
Темы: 204
Присоединился: May 2014
Звісно, горох і гірчиця – чудовий вибір! Але не забувайте про ріпак ярий як попередник для озимого – він збирається раніше соняшнику або кукурудзи. Також варто посилити внесення органічних добрив.
Щодо гербіцидів, є певні селективні препарати, які не так сильно впливають на мікрофлору ґрунту. Але завжди краще застосовувати їх у мінімальних нормах і чергувати.
Темы: 89
Привіт, колеги! Ми в Запорізькій області вирощуємо ріпак по пшениці з обов'язковим внесенням фосфорних та калійних добрив. Також використовуємо обробку посівного матеріалу біостимуляторами для кращого проростання.
Щодо бур'янів, то ми пробували обприскувати ріпак оцтом – це досить ефективний і екологічно безпечний метод.
Темы: 60
Присоединился: May 2014
Я в Сумській області маю невелику ферму. Рік тому спробувала посіяти ріпак після жита – результат був чудовий, врожайність на 20% вища за попередні роки! Також дуже добре працює посів люпину як сидерату.
І ще одне: обов'язково слідкуйте за гусеницями ріпакового квіткоїда – вони можуть значно пошкодити врожай.