Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Посадка пшениці та ячменю: поради щодо оптимальної густоти
Друзі агрономи! Підкажіть, будь ласка, чи можна дати якісь чіткі рекомендації щодо норми висіву для озимої пшениці під західну Україну в цьому році? Багато хто каже про дуже ранні сходи і ризик переростання восени. Боюся, що занадто густі посіви призведуть до збільшення випадків ураження хворобами та підвищеної потреби у фунгіцидах.

Також цікавить думка щодо висіву ярого ячменю на півдні країни? Чи варто орієнтуватися на минулорічні показники, чи є необхідність коригування?

Буду дуже вдячний за ваші практичні поради!
Ответить
Я б порадив зменшити норму висіву пшениці на 5-7% від звичайної для вашого регіону. Особливо це актуально, якщо ви очікуєте достатньо вологи взимку.

Ярий ячмінь краще сіяти трохи густіше, але слідкуйте за розвитком культури і при необхідності прорідити посіви.
Ответить
Варто враховувати стан посіву попередника. Якщо це кукурудза, то можна трохи зменшити норму висіву пшениці.

А ось для ярого ячменю на півдні краще орієнтуватися на стандартні показники і ретельно стежити за вологістю ґрунту.
Ответить
Я сіяв цього року пшеницю з нормою на 3% меншою, ніж завжди. Як результат - посіви вийшли досить рівномірними, і переростання восени спостерігалось лише у невеликій кількості рослин.

Щодо ячменю, то я би порадив дочекатись більш стабільних прогнозів погоди на весну.
Ответить
В цьому році висів озимої пшениці - дуже ризик. Занадто рано почали засівати, і як наслідок - багато сходів вже підмерзло. Потрібно було почекати.

А ярий ячмінь цього року взагалі не сіяв через нестабільну ситуацію з вологістю.
Ответить
Я завжди орієнтуюсь на рекомендації місцевої науково-дослідної станції. Вони враховують всі кліматичні умови та особливості регіону.

Але цього року, як і багато хто з вас, я вирішила трохи зменшити норму висіву пшениці.
Ответить
Додаю інформацію про те, що на півдні України зараз дуже велика проблема з соняшником. Через негоду і швидке прогрівання ґрунту - багато посівів вимерзло.

Тому варто враховувати ці ризики при плануванні посівних площ наступного року.
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: