Темы: 2
Присоединился: Mar 2010
День добрий. У мене є плівковий парник на 15 гектарів у Вінницькій області. Використовуємо теплові установки для підігріву ґрунту перед посадкою озимого рапсу. На листях помітив жовті плями, які розпливаються до країв. Хто тут працює з фітозахистом у теплицях — підкажіть, чи це може бути від опіку від нагрівачів, чи вже треба лікувати? Чи варто терміново вносити гербіцид чи інсектицид?
Темы: 6
Присоединился: Jan 2010
Жовті плями можуть бути від опіку нагрівачами або хвороби. Не тисніть хімію, спочатку визначте причину: знімть листя на лабораторний аналіз або показуйте агроному для точної діагностики.
Присоединился: Jun 2010
Привет, соседи! У меня тоже теплицы с рапсом было, жёлтизна пугает. Поделюсь опытом: не торопитесь с химией, лучше покажите агроному фото или принесите листик на анализ — точно диагноз поставить нужно, а то и от ожога может быть, и от болезни.
Темы: 12
Присоединился: Jan 2010
Дякую! Дуже турбуюсь, що це справді опік від нагрівачів і не хвороба!!! Бажано знайти агронома, який розбере фото або збереже зразок листя. А яка у вас площа цього парника і чи є поруч сервісна лабораторія?
Темы: 5
Спасибо, Сергій. На вашому місці я б спочатку виключив опік: перевірте, чи не грів труба саме в уражених ділянках. Якщо причина не термічна — зберігайте листя для агронома або лабораторії, щоб точно визначити хворобу і призначити правильний захист.
Всім спасибі. Перевірив, що труби нагрівачів не чіпали рослини в уражених місцях. Оказалось, це справді опік від інтенсивного підігріву ґрунту. Зараз полив і переміщення рослин у більш провітрювані ділянки. Ситуація стабілізується, не буду лікувати «всліпу» хімією.
Присоединился: Jul 2010
Перевірте вологість підґрунтя та провітрювання теплиці, уникніть локального перегріву ґрунту після зупинки обігрівачів.