Рейтинг темы:
  • 0 Голосов - 0 Среднее число
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Соняшник без гербіцидів: можливості та технології
Доброго дня всім! Минулого року випробовував соняшник за технологією No-Till з мінімальним використанням хімії. Хочу поділитися своїми спостереженнями та досвідом. Звичайно, повністю відмовитись від гербіцидів досить складно і ризиковано, але можна значно зменшити їх використання завдяки правильній агротехніці. Найголовніше - це якісна підготовка ґрунту восени для кращої заробки пожнивних решток та насіння бур'янів.

Виявилось, що використання сидератів як мульчі дуже ефективно в боротьбі з однорічними бур'янами. Особливо добре себе зарекомендували озимі бобові - вони пригнічують ріст небажаної рослинності та покращують структуру ґрунту. Також, необхідно слідкувати за станом посіву і своєчасно проводити міжрядну обробку для знищення сходів бур'янів до появи сходів соняшника.

Враження від результатів позитивні: врожайність майже не змінилася (порівнював з класичною технологією), але витрати на гербіциди були значно нижчими. Звісно, є певні ризики і потрібно постійно контролювати стан посіву та погодні умови, проте вважаю, що ця технологія має великий потенціал для розвитку в Україні.
Ответить
AgroPivden, дякую за інформацію. Я спеціалізуюся на відновленні родючості ґрунтів і помітив, що No-Till технологія дуже сприяє покращенню її структури та біологічної активності. Чи використовували ви якісь мікробіологічні препарати для підтримки здоров'я ґрунту?
Ответить
Цікаво, а які гібриди соняшника ви використовували? Я чув, що деякі з них більш стійкі до бур'янів і краще пристосовані до No-Till технології.

А ще, чи не вплинула відсутність гербіцидів на засміченість вашого поля після збору врожаю?
Ответить
Підтримую AgroPivden, технологія дуже перспективна. Ми також пробуємо No-Till вже другий рік.

Хлопці, зверніть увагу на сівозміну - це ключовий фактор для зменшення засміченості бур'янами при відмові від гербіцидів.
Ответить
AgroPivden, а яка густота посіву у вас була при цій технології?

У нас в Херсонській області дуже посушливо, чи не відчували ви проблем з водою для соняшнику?
Ответить
Вітаю! Я теж цікавлюсь No-Till. Скажіть, а як ви контролюєте шкідників на соняшнику в цій технології? Боюсь, що без хімії вони можуть дуже сильно пошкодити посів.

І ще одне: чи потрібно проводити весняний обробіток ґрунту при No-Till?
Ответить

Перейти на форум:

Пользователи, просматривающие эту тему: