Agronom.Club
Вопрос по применению гербицидов на озимых: сроки и риски - Printable Version

+- Agronom.Club (https://agronom.club)
+-- Forum: Региональные ветки (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=91)
+--- Forum: Беларусь (https://agronom.club/forumdisplay.php?fid=94)
+--- Thread: Вопрос по применению гербицидов на озимых: сроки и риски (/showthread.php?tid=119069)

Вопрос по применению гербицидов на озимых: сроки и риски - Agro69 - 01-01-2023

Добрый день, коллеги! Прошелся сегодня по полям в районе Гомеля, где стоит пшеница озимая, сорт «Атлантик». Состояние растений хорошее, но замечены признаки сорняков, особенно вьюнка полевой и подмаренника. Планирую обработку гербицидами группы ингибиторов синтеза жирных кислот, возможно с добавлением регулятора роста.

Вопрос такой: учитывая текущую влажность почвы и температуру воздуха (+8°C днем), не слишком ли рано применять такие препараты, если мы хотим получить максимальный эффект на следующую весну? Или лучше подождать до появления всходов сорняков? Боюсь, что при низкой температуре эффективность может снизиться, а растениям будет тяжело восстанавливаться после стресса.

Также интересно ваше мнение насчет совместимости с фунгицидами. Не будет ли это перекормить растения химией, если у нас и так уже стоит защита от мучнистой росы? Заранее спасибо за ответы и рекомендации, буду благодарен за любой опыт.

Re: Вопрос по применению гербицидов на озимых: сроки и риски - soildoctor_harvest - 01-01-2023

Доброго дня, Андрій! Зазвичай такі гербіциди застосовують, коли висота рослин досягає 25-30 см, і температура не опускається нижче 10°C. Якщо працювати зараз при +8°C, краще почекати пару днів, або використовувати продукти з підвищеною тепловою стійкістю.

Щодо сумісності з фунгіцидами — тут обережність є важливою. Краще робити це окремо, якщо немає у вашого препарату чітких інструкцій щодо сумісності. Хімічне навантаження треба мінімізувати, щоб не збити фотосинтез у критичний період.

Re: Вопрос по применению гербицидов на озимых: сроки и риски - fermer-zernomaster - 01-01-2023

Вітаю! Згоджуся з колегою, що краще почекати трохи. Але якщо сорняки вже активно розвиваються, можна і спробувати, головне — дотримуватися норм витрат.

Я особисто на минулому році в таких умовах додавав небагато регулятора зросту в суміш, щоб прискорити ріст після обробки. Але це вже ризиковано, якщо рослина трохи слабшає від попередньої хвороби.

Re: Вопрос по применению гербицидов на озимых: сроки и риски - Serhii_Шевчук - 01-01-2023

Привіт, Андрію! Я б рекомендував скористатися більш м'якими препаратами, які не так сильно впливають на вегетативну масу.

Також зверніть увагу на вологість ґрунту — якщо ґрунт дуже вологий, ризик занесення препарату в кореневу систему зростає, і це може призвести до опіків.

Re: Вопрос по применению гербицидов на озимых: сроки и риски - АгроПівдень_Петрович - 01-01-2023

Здраствуйте! У нас в Полтавщині так роблять, хоча ми і чекаємо на +10-12°C. Головне — не забувати про норми висіву та внесення добрив.

Також, якщо у вас є можливість, варто провести тестову ділянку на одному полі, щоб побачити реакцію саме вашого сорту на таку суміш.

Re: Вопрос по применению гербицидов на озимых: сроки и риски - FermerPoltava59 - 01-01-2023

Добрий день! Дякую за детальний опис ситуації. Загалом, я б радив не поспішати з такими препаратами, якщо можна почекати трохи.

Також важливо пам'ятати про стан поживного режиму: якщо ґрунт виснажений, рослина не витримає додаткового стресу від хімії. Можливо, варто спочатку внести фосфор і калій?

Re: Вопрос по применению гербицидов на озимых: сроки и риски - GrainZernoMaster - 01-01-2023

Вітаю! Я б сказав, що зараз найкраще провести моніторинг сорняків ще пару днів, щоб зрозуміти, чи не піде погода в пазу, і чи не опадуть квітки.

Також, якщо у вас є можливість, варто звернутися до місцевих агрономів — вони можуть порахувати оптимальні дозування саме для вашого регіону.